Računalništvo, telefonija
25.02.2019 08:11

Deli z drugimi:

Share

Brezglavo nameščanje razširitev za Chrome vas lahko drago stane

Pri podjetju Google bodo spletnim stranem močno otežili zaznavo nevidnega načina delovanja brskalnika Chrome.
Pri podjetju Google bodo spletnim stranem močno otežili zaznavo nevidnega načina delovanja brskalnika Chrome.

Spletni brskalnik Google Chrome ima med vsemi brskalniki največ uporabnikov. To ne preseneča, saj je zelo preprost za uporabo, hiter, varen in seveda zelo prilagodljiv. Z raznovrstnimi dodatki oziroma razširitvami pa si lahko še izboljšamo uporabniško izkušnjo in poenostavite vsakdanje brskanje po spletu. Priljubljenost razširitev so seveda z odprtimi rokami sprejeli nepridipravi, saj uporabnike Chroma že dlje ogrožajo lažne razširitve, ki so okužene z nevarnimi škodljivimi programskimi kodami. Poleg tega najdemo še številne razširitve, ki so ranljive in ki nimajo niti osnovne politike varovanja zasebnosti.

Nedavna raziskava opravljena s strani varnostnega podjetja Duo Security je namreč pokazala kako ranljive so razširitve za spletnih brskalnik Chrome, uporabniki pa imajo samo v okviru Googlovega portala na voljo več kot 180 tisoč razširitev. Varnostni strokovnjaki so razkrili, da več kot 85 razširitev za spletni brskalnik Google Chrome nima niti osnovne politike varovanja zasebnosti končnih uporabnikov. To v praksi pomeni, da lahko programerji uporabljajo z vašimi osebnimi podatki tako, kot si sami želijo, pa čeprav v vašo škodo.

Varnostni strokovnjaki podjetja Duo Security so še razkrili, da kar 35 odstotkov razširitev za Chrome lahko prebira podatke na vsaki strani, ki jo obiščete. Kar 32 odstotkov razširitev pa vsebuje programsko opreme tujih programerjev, ki je ranljiva, pri čemer jih kar 77 odstotkov nima zagotovljene podpore za končnega uporabnika. Poleg tega je težava v tem, da uporabniki razširitvam dajejo vsa zahtevana dovoljenja brez da bi se predhodno pozanimali, ali razširitve dejansko potrebujejo vsa ta dovoljenja za opravljanje osnovne dejavnosti.

Ker je veliko razširitev za spletni brskalnik Chrome ranljivih oziroma nimajo zagotovljene varnostni zasebnosti uporabnika, vam priporočamo, da namestite zgolj tiste razširitve, ki jih resnično potrebujete. Brezglavo nameščanje razširitev vas lahko namreč drago stane.


Prijavi napako v članku