Telefoni
06.07.2017 10:59

Deli z drugimi:

Share

Bomo pametne mobilne telefone polnili le še 4-krat letno?

Mobilne naprave naj bi v prihodnosti porabile občutno manj električne energije.
Mobilne naprave naj bi v prihodnosti porabile občutno manj električne energije.

Tokrat imamo odlično novico za vse, ki jim zaradi neprestane uporabe pametnega mobilnega telefona, tabličnega računalnika ali druge mobilne naprave za namene dela in zabave avtonomija delovanja le redkokdaj preseže en dan. Znanstveniki z univerze v Michiganu so namreč uspeli pripraviti novo vrsto materiala za procesorje mobilnih naprav, ki porabi kar 100-krat manj energije v primerjavi s procesorji, ki so trenutno v uporabi. To dejansko pomeni, da bodo mobilne naprave v stanju pripravljenosti in delovanju morale porabiti do 100-krat manj električne energije, kar posledično pomeni, da se bo njihova avtonomija delovanja s tem posledično močno povečala.

Ko bo nova tehnologija zaživela, bomo lahko po oceni raziskovalcev univerze v Michiganu mobilne naprave ob zmeri uporabi polnili le enkrat na vsake tri mesece oziroma le še štirikrat letno. Manjša poraba električne energije je predvsem posledica manjšega notranjega upora med komponentami procesorja, kar posledično pomeni, da se skorajda nič električne energije ne porabi za segrevanje. Čeprav je ta tehnologija obetavna, znanstvenikom vsaj doslej še ni uspelo izračunati ceno izdelave tovrstni procesorjev kot tudi njihov vpliv na okolje in ljudi.

Na žalost ti procesorji ne bodo pripravljeni za komercialno rabo še dalj časa, zagotovo pa ne pred letom 2030. Do takrat pa bodo znanstveniki zagotovo našli še kakšen drug način kako podaljšati avtonomijo delovanja mobilnih naprav.


Prijavi napako v članku