Računalništvo, telefonija
19.04.2013 09:29
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bomo mobilne naprave kmalu polnili 1.000-krat hitreje?

Raziskovalci illinojske univerze so razvili litij-ionsko baterijo, ki se na račun 3D strukture in zmogljive katode lahko napolni do tisočkrat hitreje od običajnih baterij. Ta bi lahko na trg skupaj z mobilnimi napravami prispela že v prvi polovici naslednjega leta.
Kmalu bomo lahko mobilne naprave napolnili v zgolj nekaj sekundah!
Kmalu bomo lahko mobilne naprave napolnili v zgolj nekaj sekundah!

Bolj kot pametni mobilni telefoni, tablični računalniki, prenosniki in druge mobilne naprave postajajo nepogrešljive za opravljanje vsakodnevnih opravil in za kakovostno preživljanje prostega časa, bolj se zavedamo pomena zmogljivosti njihovi baterij. Ker pa kapacitete hranilnikov električne energije ni mogoče povečevati v nedogled, so raziskovalci illinojske univerze raje poiskali način, kako pohitriti njihovo polnjenje. Pri tem so bili izjemno uspešni, saj so dokazali, da bi lahko baterije mobilnih naprav polnili do kar tisočkrat hitreje.

Raziskovalci illinojske univerze so pod taktirko profesorja Williama P. Kinga dejansko razvili miniaturno litij-ionsko baterijo, ki se lahko na račun 3D strukture in izjemno zmogljive katode napolni do tisočkrat hitreje od običajnih litij-ionskih baterij. Čeprav novost trenutno meri le nekaj milimetrov in lahko shrani energijo le za napajanje manjših naprav, so raziskovalci prepričani, da jim bo še letos uspelo pripraviti hranilnik električne energije, ki bo primeren za pametne mobilnike.

Raziskovalci so prepričani, da bi proizvajalci mobilnih naprav s pomočjo njihove izjemno zmogljive litij-ionske baterije lahko pripravili celo do 30-krat manjše izdelke, katerih brezžična povezava bi lahko imela do 30-krat večji domet. Če bo novost prispela na tržišče, si lahko v bližnji prihodnosti obetamo izjemno tanke mobilne naprave, ki jih bomo lahko napolnili v zgolj nekaj sekundah.


Prijavi napako v članku