Računalništvo, telefonija
12.02.2019 06:40
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bodo moderne nadzorne plošče v avtih kmalu prepovedane?

Na dotik občutljive nadzorne plošče v sodobnih avtomobilih so lahko tudi razlog za povzročitev prometne nesreče.
Na dotik občutljive nadzorne plošče v sodobnih avtomobilih so lahko tudi razlog za povzročitev prometne nesreče.

Dobri in predvsem odgovorni vozniki vemo, da je uporaba mobilnih telefonov med vožnjo zelo nevarno početje. Če med vožnjo tipkamo ali beremo kratka sporočila SMS namreč od vozišča vsakič umaknemo pogled za okoli pet sekund. Če na primer vozimo s hitrostjo 65 kilometrov na uro, pomeni, da v tem času prevozimo kar 90 metrov oziroma celotno dolžino nogometnega igrišča. Zato ne preseneča podatek, da imamo pri pisanju kratkih sporočil SMS kar 23-krat večjo možnost za povzročitev prometne nesreče kot če tega ne počnemo. Številne raziskave so za nameček še pokazale, da kdor med vožnjo piše in prebira sporočila SMS, predstavlja za udeležence v prometu večjo nevarnost kot tisti, ki so pod vplivom alkohola ali drog.

Čeprav se morda zdi nekoliko neverjetno, so na dotik občutljive nadzorne plošče v sodobnih avtomobilih celo bolj nevarne od mobilnih telefonov. Najnovejše raziskave so namreč pokazale, da ti sistemi motijo pozornost voznika za dlje časa kot mobilni telefoni, včasih celo do 40 sekund, kar je seveda dovolj za povzročitev prometne nesreče. Pri običajnih oziroma fizičnih gumbih za upravljanje nastavitev v avtomobilu pa temu seveda ni tako, saj voznik z njimi lahko upravlja brez pogleda nanje. Njihov položaj in namen se določi zgolj s tipanjem.

Zaradi nevarnosti, ki jih predstavljajo na dotik občutljive nadzorne plošče, Evropska komisija proizvajalce sodobnih avtomobilov naproša, naj poenostavijo njihov uporabniški vmesnik. To naj bi pripomoglo k temu, da voznik ne bi odvračal pogleda s cestišča, kar posledično pomeni manjšo nevarnost za prometne nesreče. Če pa bodo proizvajalci sodobnih avtomobilov še naprej vztrajali pri kompleksnih uporabniških vmesnikih, se lahko kaj hitro zgodi, da bodo tovrstne nadzorne plošče v prihodnosti v najslabšem primeru celo povsem prepovedali.


Prijavi napako v članku