Operacijski sistemi
23.09.2011 11:14

Deli z drugimi:

Share

Bo varni zagon Windowsov 8 preprečeval poganjanje alternativnih operacijskih sistemov?

Bodo novejši računalniki "zaklenjeni" na Windows 8?
Bodo novejši računalniki "zaklenjeni" na Windows 8?

Prihajajoči Microsoftov operacijski sistem Windows 8 se bo lahko pobahal z izjemno hitrim zagonskim časom. Hitrejši zagon se bo najbolj poznal predvsem na tistih računalnikih, ki bodo opremljeni s strojno kodo UEFI (Unified Extensible Firmware Interface). Ta namreč sistemu omogoča tako rekoč takojšen dostop do centralnega pomnilniškega medija, s čimer se občutno zmanjša čas zagona nameščenega operacijskega sistema (tudi do 10 sekund). Zagon operacijskega sistema Windows 8 naj bi trajal zgolj slabi dve sekundi.

Nekateri zlobni jeziki pa že namigujejo na to, da Microsoft lobira za strojno kodo UEFI zgolj iz razloga, da bi preprečil poganjanje alternativnih operacijskih sistemov, kot so na primer distribucije Linux. Podjetje iz Redmonda si namreč močno prizadeva, da bi bila strojna koda certificirana le za okolja Windows. Ker gre tu tudi za varnostno funkcionalnost, mnogi menijo, da bo ta dejansko preprečevala namestitev alternativnih operacijskih sistemov. Varni zagon namreč od operacijskega sistema vsakič zahteva ustrezen »podpisni« ključ.

Strojna koda UEFI naj bi za nameček vplivala še na strojno opremo. Ta ne bo podprta, če gonilniki ne bodo ustrezno »podpisani« (na primer grafična kartica). Ključno vprašanje, ki se tu postavlja je, kdo bo skrbel za podpisovanje distribucij Linux. Če proizvajalci osnovnih plošč ne bodo omogočili, da svojo programsko opremo podpisujemo sami, bomo na trgu našli le še peščico računalnikov, ki bodo lahko poganjali distribucije Linux. Mi lahko le upamo, da bo Microsoftu čim prej ponovno stopila na prste Evropska komisija . Ta ga je v preteklosti namreč že pošteno kaznovala zaradi kršitec evropske monopolne zakonodaje.

Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku