Računalništvo, telefonija
23.03.2012 12:37

Deli z drugimi:

Share

Bo tipkanje na tipkovnico nadomestilo dostopna gesla?

S prepoznavo tipkanja na tipkovnici do večje varnosti?
S prepoznavo tipkanja na tipkovnici do večje varnosti?

Gesla v računalništvu uporabljamo za omejevanje dostopa do tiste programske opreme in podatkov, ki niso namenjeni širši javnosti. Čeprav bi bilo potrebno dostop do različnih vsebin varovati z različnimi dostopnimi gesli ter uporabljati dolga in kompleksna gesla, večina ljudi temu enostavno ni kos. V praksi se je namreč že večkrat pokazalo, da imajo ljudje zelo velike težave s pomnjenjem dostopnih gesel, ki poleg črk vsebujejo še številke in posebne znake.

Da računalničarji ne bi zapisovali gesel na lahko dostopna mesta (pod tipkovnico, na zaslon in podobno), je ameriška državna vojaška agencija DARPA (Defense Advanced Research Projects) pripravila nadvse zanesljiv in enostaven avtentikacijski sistem. Tu gre za tehnologijo, na podlagi katere je na primer mogoče odkleniti trdi disk ali se prijaviti v računalnik zgolj s tipkanjem poljubnega teksta na tipkovnico. Tehnologija namreč prepozna uporabnika glede na njegov način tipkanja. Ta naj bi se od računalničarja do računalničarja precej razlikoval.

Način tipkanja v »ozadju« spremlja namenska programska oprema, ki so jo pripravili raziskovalci univerze Carnegie Mellon University. Ta dejansko »meri« čas, ki ga uporabnik potrebuje za pritisk na posamično tipko. Ker se ta proces v možganih odvija podzavestno, je po prepričanju raziskovalcev praktično nemogoče, da bi lahko kdo »ponaredil« način tipkanja določene osebe. Najbolj zanimivo pa je to, da lahko program na osnovi tipkanja »prozna« osebo z 99,6-odstotno natančnostjo. Osupljivo, ni kaj!


Prijavi napako v članku