Računalništvo, telefonija
26.06.2012 00:25
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bo ročno pisanje izumrlo?

Zakaj bi ročno pisali, če lahko hitreje natipkamo?
Zakaj bi ročno pisali, če lahko hitreje natipkamo?

Z razmahom pametnih mobilnih telefonov, tabličnih računalnikov in oblačnih storitev, je ročno pisanje na papir postalo nadvse nezanimivo. To je najbolj izrazito pri uporabnikih mobilnih naprav, ki so zaposleni. Ti namreč le še redkokdaj primejo za pisalo in na papir komajda napišejo kakšen zapisek ali krajše besedilo. Njihova pisava z leti postaja vse manj čitljiva in je danes le še bleda senca tistega, kar je bila pred pričetkom uporabe mobilnih naprav.

Da so uporabniki mobilnih naprav postali nadvse »leni« za ročno pisanje, je pokazala raziskava, ki jo je naročilo spletno podjetje Docmail. Obsežna študija v ZDA je namreč razkrila, da odrasli uporabniki mobilnih naprav brez ročnega pisanja brez težav »zdržijo« do 41 dni. In to ni vse. Raziskava je celo pokazala, da ena oseba od treh ni ročno zapisala ničesar že šest mesecev. To se pravi, da so te osebe po vsej verjetnosti nazadnje ročno pisale novoletne čestitke.

Raziskava, ki jo je naročilo spletno podjetje Docmail, je dejansko pokazala, kako sodobna tehnologija korenito spreminja navade ljudi. Glede na to, da je komunikacija preko elektronske pošte in kratkih sporočil SMS bolj ekološka, praktična in poceni ter da je že vsaka mobilna naprava opremljena z aplikacijo za pisanje elektronskih zapiskov, ne preseneča, da je ročno pisanje za uporabnike mobilnih naprav vse manj privlačno. Če bodo mobilne naprave globoko prodrle še v šolski sistem, se lahko zgodi, da bo ročno pisanje postalo bolj kot ne del obveznega učenja v okviru predmeta zgodovine.


Prijavi napako v članku