Računalništvo, telefonija
10.04.2012 16:02
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bo mp3 kmalu del zgodovine?

Rokerski veteran Neil Young bo naredil vse, da bo glasbeni format mp3 dobil dostojnega naslednika.
Rokerski veteran Neil Young bo naredil vse, da bo glasbeni format mp3 dobil dostojnega naslednika.

Glasbene datoteke mp3 pozna tako rekoč že vsak ljubitelj dobre glasbe, saj ponujajo dovolj kakovostno predvajanje glasbe in hkrati zavzamejo malo prostora na pomnilniškem mediju. Priljubljeni glasbeni format so pripravili nemški raziskovalci instituta Fraunhofer Institute for Integrated Circuits IIS. Ta je bil v letu 1992 priznan kot mednarodni standard za glasbene datoteke.

Čeprav so glasbene datoteke mp3 danes zelo razširjene, te niso ravno po godu rokerskemu veteranu Neilu Youngu. Ta namreč meni, da kakovost zapisa mp3 ni dovolj dobra za glasbene sladokusce, saj ta s sabo »nosi« le okoli pet odstotkov informacij, ki so potrebne za kakovostno predvajanje glasbe. Zaradi tega je možakar že napovedal splavitev lastnega visokokakovostnega zvočnega standarda.

Čeprav se zdi zamenjava glasbenega forma mp3 za drugi format zelo malo verjetna, Neil Young zagotavlja, da to ni misija nemogoče. Glasbenik ima namreč zelo dobre povezave tako v glasbeni industriji kot v vodstvu družbe Apple. S pokojnim Stevom Jobsom naj bi se rokerski veteran celo že dogovoril za to, da Apple podpre nov tip zapisa. In to še ni vse. Podjetje iz Cupertina naj bi za nameček že načrtovalo napravo za nov tip glasbenega zapisa.

Če gre verjeti spletnim špekulacijam, naj bi novi glasbeni format zaživel še letos. Trenutno žal še ni podatkov o tem, ali bo novost združljiva s priljubljenim formatom mp3. Če bo temu tako, ima novi glasbeni format zagotovljeno svetlo prihodnost.


Prijavi napako v članku