Telefoni
17.02.2017 14:20
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

BlackBerry OS na 0 odstotkih, Windows Phone zelo blizu

BlackBerry OS na 0 odstotkih, Windows Phone zelo blizu
BlackBerry OS na 0 odstotkih, Windows Phone zelo blizu

Pri analitskem podjetju Gartner so objavili zelo zanimive podatke o stanju na področju pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov, ki se nanašajo na zadnje tri mesece lanskega leta. Iz omenjene raziskave je razvidno, da je bilo v zadnjem četrtletju 2016 skupno prodanih kar 432 milijonov pametnih telefonov, kar je za sedem odstotkov več kot v enakem obdobju leta 2015. Pri tem je nedvomno zanimiv podatek, da je Apple s telefoni iPhone presegel mobilne naprave Samsunga, saj mu je uspelo skupno prodati 256 tisoč naprav več, s čimer je prevzel mesto vodilnega proizvajalca pametnih mobilnih telefonov na svetu.

Med petimi vodilnimi proizvajalci pametnih telefonov se poleg Appla in Samsaunga nahajajo še Huawei, OPPO in BBK, ki so skupaj prodali kar 57 odstotkov vseh pametnih telefonov. Zanimivo pa je tudi to, da je bil mobilni operacijski sistem Android v zadnjem četrtletju lanskega leta nameščen na skupno 81,7 odstotkih mobilnih naprav (eno odstotno točko več kot v enakem obdobju leta 2015), medtem ko je mobilni operacijski sistem iOS zasedal 17,9 odstotka trga, oziroma 0,4 odstotne točke manj kot v enakem obdobju leta 2015.

Preostali mobilni operacijski sistemi so skupno zasedli 0,4 odstotka trga pametnih mobilnih telefonov, pri čemer je mobilnemu operacijskemu sistemu Windows Phone pripadlo 0,3 odstotka svetovnega trga. Tukaj velja še omeniti, da se je delež naprav z operacijskim sistemom Windows Phone v letu dni zmanjšal za kar 70 odstotkov, saj je trgovcem skupno uspelo prodati le nekaj več kot milijon tovrstnih mobilnih naprav. Mobilni operacijski sistem BlackBerry OS pa je zanimivo prvič doslej padel na nič odstotkov, saj je bilo v lanskem letu prodanih zgolj 208 tisoč naprav. V teku letošnjega leta poznavalci ocenjujejo, da bo število prodanih telefonov z mobilnim operacijskim sistemom BlackBerry OS upadlo še bolj znatno, saj so zaloge starih mobilnih telefonov BlackBerry po svetu skorajda povsem pošle.


Prijavi napako v članku