Računalništvo, telefonija
06.11.2009 08:40
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Baterija za 21. stoletje

Zračna baterija bi bila pisana na kožo predvsem hibridnim vozilom in prenosnim električnim napravam.
Zračna baterija bi bila pisana na kožo predvsem hibridnim vozilom in prenosnim električnim napravam.

Vsi poznamo neprijeten občutek, ko nas prenosna naprava prične opozarjati, da se bo kmalu ugasnila zaradi skorajda izpraznjene baterije in to ravno v nepravem trenutku. To težavo naj bi vsaj deloma odpravila zračna baterija podjetja Fluidic Energy, saj bo lahko shranila do enajstkrat več električne energije od klasičnih litij-ionskih baterij. In to kljub enakim dimenzijam in bistveno nižjim proizvodnim stroškom.

Novi hranilnik električne energije bo grajen na osnovi litija in zraka. Anoda (pozitivni pol) bo izdelana iz čistega litija, medtem ko bo funkcijo katode (negativni pol) opravljal kar zrak. Ker bi lahko vlaga močno vplivala na zmanjšano učinkovitost litijeve anode, jo bodo raziskovalci »zavili« v nepropustno membrano.

Čeprav podjetje Fluidic Energy ni edino na svetu, ki pripravlja zračno baterijo, je v razvoj novosti vložilo občutno več denarnih sredstev od sorodnih organizacij, in sicer 5,13 milijonov ameriški dolarjev. Omenjeni denar za razvoj pa mu je priskrbelo ameriško ministrstvo za energijo (US Department of Energy). Trenutno pa žal še ni znano, kdaj naj bi inovativna baterija prispela na trg. Tudi o njeni maloprodajni ceni je še prezgodaj govoriti.


Prijavi napako v članku