Računalništvo, telefonija
19.07.2010 06:34

Deli z drugimi:

Share

Baterija z neskončno avtonomijo

Z novimi baterijami Brother Industries Ltd bodo prenosne naprave delovale dlje.
Z novimi baterijami Brother Industries Ltd bodo prenosne naprave delovale dlje.

Slabost številnih prenosnih naprav, ki so postale nepogrešljiv del našega vsakdanjega in poslovnega življenja, je zagotovo nizka avtonomija delovanja. Zaradi tega se nam pogosto zgodi, da se baterija izprazni ravno v nepravem trenutku. Da nas prenosne naprave ne bi več puščale na cedilu, je podjetje Brother Industries Ltd pripravilo koncept izjemno zanimive baterije (Vibration-powered Generating Battery ali VpGB), ki se lahko pobaha s tako rekoč neskončno avtonomijo.

Baterija se namreč polni s tresenjem oziroma s kinetično energijo, ki se s pomočjo oscilirajoče uteži prenaša na vgrajeno vzmet. Električna energija se torej generira na podoben način, kot pri nekaterih ročnih urah. Z enim tresenjem pridobimo od 10 milivatov do največ 180 milivatov električne moči. To pomeni, da so izjemno zanimive baterije pisane na kožo predvsem napravam z nizko porabo, kot so na primer daljinski upravljavci, predvajalniki glasbe, otroške igrače in podobno.

Podjetje Brother Industries Ltd bo baterije z neskončno avtonomijo vrste AA in AAA javnosti prvič predstavilo na japonskem sejmu visoke tehnologije, ki se bo konec julija odvijal v Tokiu. Inženirji podjetja naj bi delovanje novosti predstavili v televizijskem daljinskem upravljavcu, daljinskem upravljavcu za svetila in prenosni svetilki LED. Če bo novost vzbudila zanimanje širše javnosti (predvsem sponzorjev), jo bomo na japonskem trgu morebiti ugledali že v prihodnjem letu.


Prijavi napako v članku