Strojna oprema
07.09.2008 09:09

Deli z drugimi:

Share

ATI Linux uporabnikom prinaša HD podporo

Kot kaže bo AMD-jeva grafična podružnica ATI le začela izdelovati Linuxu bolj prijazne gonilnike. Podjetje načrtuje izid novih Catalyst gonilnikov za operacijske sisteme zasnovane na Linux jedru, ki bodo končno omogočali predvajanje zaščitenih vsebin visoke ločljivosti. Novi gonilniki naj bi bili na voljo že oktobra letos, s tem pa bo ATI na Linux sisteme prinesel funkcionalnost, katere sedaj ni na voljo.

Po podatkih podjetja XbitLabs, trenutno nobeden od vodilnih proizvajalcev grafičnih kartic, ATI in nVidia, ne izdelujeta gonilnikov, ki bi omogočali predvajanje vsebin visoke ločljivosti s plošč Blu-ray na računalnikih z Linux distribucijami. Po mnenju podjetja ATI, se v smeri odprtokodnih operacijskih sistemov kaže kar precejšnje zanimanje in posledično tudi trg postaja bolj zahteven. Zato so se odločili, da podprejo uporabnike, ki so se odločili, da ne bodo gledali vsebin visoke ločljivosti na računalnikih z naloženimi Windowsi.

Kot kaže, pa bo ATI take gonilnike najprej ponudil izdelovalcem strojne opreme, kar pomeni, da bodo na voljo samo na določenih računalniških sistemih. To pa pomeni, da bi lahko izdelovalci HTPC (domači kino) računalnikov ponudili tudi take, ki bi namesto operacijskega sistema Windows vsebovali Linux, kar bi jim občutno znižalo ceno, ki jo plačajo kupci.

Tovrstne poteze proizvajalcev strojne opreme kažejo, da priljubljenost Linux distribucijam raste. Eden večjih proizvajalcev, Dell, že nekaj časa ponuja prenosnike in računalnike tako z Windows kot Linux operacijskim sistemom, saj se je izkazalo, da kupci raje posegajo po cenejših in manjših sistemih, le-ti pa so zaradi nižje cene in večje fleksibilnosti postali pravi hit.


Prijavi napako v članku