Računalništvo, telefonija
06.01.2019 15:25

Deli z drugimi:

Share

Asus presenetil s prvo tablico Chrome OS

Nova družina računalnikov podjetja Asus navdušuje.
Nova družina računalnikov podjetja Asus navdušuje.

Mnogi poznavalci so prepričani, da naprave z operacijskim sistemom Chrome OS že predstavljajo odlično alternativo napravam, ki poganjajo operacijski sistem Windows 10, in sicer predvsem na račun njihovega hitrega delovanja ter nizke cene. Ker se za tovrstne računalniške sisteme zanima vse več kupcev, ne preseneča, da inženirji vlagajo vse več časa za pripravo prenosnikov, opremljenih z operacijskim sistemom Chrome OS. Pri tem so se tokrat še posebej izkazali inženirji podjetja Asus, saj so na osnovi naprednega operacijskega sistema Chrome OS pripravili kar štiri nove mobilne naprave, ena izmed njih pa je celo tablični računalnik.

Tablični računalnik CT100 je dejansko prva tablica podjetja Asus, ki temelji na osnovi operacijskega sistema Chrome OS. Ta je opremljena s 24,6-centimetrskim oziroma 9,7-palčnim zaslonom ločljivosti ločljivost 2.048 x 1.536 slikovnih, za tekoče poganjanje programov pa je šestjedrni procesor. Prestala strojna oprema obsega še štiri gigabajte sistemskega pomnilnika, vgrajeni pomnilnik z 32 gigabajti prostora ter digitalnim fotoaparatom in spletno kamero ločljivosti pet milijonov slikovnih točk in dveh milijonov slikovnih točk. Tu je seveda na voljo tudi reža za pomnilniške kartice.

Prenosna računalnika Asus Chromebook C204 in Chromebook C403 sta namenjena manj zahtevnim uporabnikom, saj sta opremljena s procesorji Intel Celeron N3350 za model C403, in Celeron N4000 za model C204. Tu najdemo še dva USB-C priključka in dva USB 3.1 (Type-A) vmesnika, na voljo pa je tudi reža za pomnilniško kartico (microSD) in 3,5-milimetrski priključek za slušalke. Model C403 je opremljen z manjšim zaslonom z 29,5-centimetrsko oziroma 11,6-palčno diagonalo, večji model C403 pa s 35,6-centimetrsko oziroma 14-palčno diagonalo. Oba zaslona ponujata izris kakovostnih slik z ločljivostjo do 1.364 x 768 slikovnih točk.

Za nekoliko zahtevnejše uporabnike pa je na voljo prenosni računalnik Chromebook Flip C214 s 29,5-centimetrskim oziroma 11,6-palčnim zaslonom. Novost poganja Intelov procesor Celeron N4000 oziroma N4100 (odvisno od različice), v navezi z osmimi gigabajti sistemskega pomnilnika in 64 gigabajti pomnilnika za shranjevanje podatkov. Ker je zaslon tu občutljiv na dotik in je vrtljiv za 360 stopinj, lahko novost brez težav uporabljamo tudi v vlogi priročnega tabličnega računalnika.

Podrobnejše specifikacije o novih računalnikih podjetja Asus so na voljo na spletni povezavi http://promos.asus.com/US/PR_2019/ces_chromebook_EDU_series/index.html. Maloprodajne cene novincev pa bodo razkrite še pred koncem januarja.


Prijavi napako v članku