Računalništvo, telefonija
03.04.2018 09:05

Deli z drugimi:

Share

Applov macOS končno dobil podporo za zunanje grafične kartice!

Operacijski sistem Apple macOS 10.13.4 nudi podporo za zunanje grafične kartice.
Operacijski sistem Apple macOS 10.13.4 nudi podporo za zunanje grafične kartice.

Podjetje Apple je pripravilo novo posodobitev za operacijski sistem macOS 10.13.4, s čimer je ta postal nekoliko bolj primerljiv z Microsoftovim operacijskim sistemom Windows 10. Ta namreč med drugim podpira možnost uporabe zunanjih grafičnih kartic, edini pogoj pa je ta, da Applov namizni ali prenosni računalnik razpolaga s podatkovnim vmesnikom Thunderbolt 3. To dejansko pomeni, da so zunanje grafične kartice podprte na prenosnih računalnikih MacBook Pro, ki so bili izdelani od leta 2016 naprej ter na osebnih računalnikih iMac od leta 2017 in sistemih iMac Pro.

Pri podjetju Apple so seveda objavili tudi seznam podprtih zunanjih grafičnih kartic, pri čemer so trenutno podprte le novejše grafične kartice podjetja AMD z grafičnim procesorjem Polaris in sicer Radeon RX 570, Radeon RX 580, Radeon Pro WX 7100, Radeon RX Vega 56, Radeon RX Vega 64, Vega Frontier Edition Air in Radeon Pro WX 9100. Poleg tega je podjetje Apple objavilo tudi seznam podrtih proizvajalcev zunanjih grafičnih kartic, med njimi pa najdemo podjetja kot so OWC, PowerColor, Sapphire in Sonnet. Celoten seznam priporočenih grafičnih kartic in ohišjih zanje pa je na voljo na povezavi https://support.apple.com/en-us/HT208544.

Pri podjetju Apple še navajajo, da je mogoče na osebne računalnike Mac priključiti tudi več kot eno zunanjo grafično kartico pod pogojem, da je vsaka priključena na vmesnik Thunderbolt 3. Kot pa teh ne potrebujemo več, pa jih lahko varno odstranimo iz sistema in sicer na enak način kot običajne pomnilniške ključe USB. Pri tem velja še omeniti, da zunanje grafične kartice žal ni mogoče uporabiti na računalnikih Mac, na katerih je nameščeno programsko orodje Boot Camp.


Prijavi napako v članku