Telefoni
22.08.2011 06:39
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple zavaja kot pes teče?

Bo Apple zaradi zavajanja tudi ustrezno kaznovan?
Bo Apple zaradi zavajanja tudi ustrezno kaznovan?

Pred kratkim smo poročali, da je Apple v prvi polovici avgusta na evropskih tleh dosegel sodno prepoved prodaje tabličnega računalnika Galaxy Tab 10.1 s prednameščenim operacijskim sistemom Android 3.2 Honeycomb. Ker je nemško sodišče pred kratkim razveljavilo začasno odredbo o prepovedi prodaje priljubljene tablice v vseh državah Evropske unije (razen na Nizozemskem), se je Apple za prepoved trženja in oglaševanja priljubljene tablice obrnilo še na nizozemsko sodišče. Poleg tablice podjetje iz Cupertina zahteva popolno prepoved prodaje vseh izdelkov družine Galaxy. To vključuje pametne mobilne telefone Galaxy Ace, Galaxy S in Galaxy SII, tablične računalnike Galaxy Tab 7 in Galaxy Tab 10.1 ter ostale naprave, kot so Gio, Nexus, 551, Europa, Apollo in Mini.

S tožbami podjetja Apple ne bi bilo nič narobe, če to ne bi zavajalo evropske sodne organe kot za stavo. Že v primeru dosega prepovedi prodaje tabličnega računalnika Samsung Galaxy Tab v Evropi, so poznavalci ugotovili, da je podjetje iz Cupertina malo »dodelalo« fotografijo Samsungove tablice. Čeprav evropska različica tablice Galaxy Tab meri 256,7 x 175,3 milimetrov in je razmerje med dolžino in širino 1,46, ga je Apple na sliki popačil tako, da je bilo razmerje med dolžino in širino le še 1,36. To naj bi storil predvsem zaradi tega, da bi dokazal podobnost tablice Galaxy Tab s svojim iPad, kjer je razmerje med dolžino in širino okoli 1,30.

Kot vse kaže je podjetje iz Cupertina prirejene fotografije posredovalo tudi nizozemskim sodnim organom. Tokrat je s fotografijami želelo dokazati, da je pametni mobilni telefon Samsung Galaxy S oblikovno povsem enak mobilniku iPhone 3G. V resnici pa je priljubljeni Samsungov mobilnik dobrih sedem milimetrov večji in nekoliko širši od mobilnika podjetja iz Cupertina. Nizozemsko sodišče bo o Applovi zahtevi za prepoved prodaje vseh izdelkov družine Galaxy odločalo 15. septembra. Če bodo nizozemski sodni organi nasedli lažem podjetja iz Cupertina, bo ta odločitev imela resne posledice za celoten evropski trg. Precejšen delež Samsungovih izdelkov namreč na Staro celino pride skozi nizozemska pristanišča.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku