Aplikacije in dodatni programi
18.01.2022 07:41
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple razvijalcem App Store v letu 2021 plačal več kot 60 milijard dolarjev

Apple je objavil povzetek rezultatov svojih storitev in kako so v preteklem letu "obogatile" življenje uporabnikov. To vključuje podatke, da so razvijalci, ki ustvarjajo aplikacije za Applove sisteme, v preteklih 12 mesecih ustvarili približno 60 milijard ameriških dolarjev prihodkov.

Kljub številnim protimonopolnim tožbam in strožjim predpisom na nekaterih trgih je Apple pred kratkim objavil nove podatke o rekordni rasti trgovine App Store v letu 2021. Podjetje je v sporočilu za javnost zapisalo, da je razvijalcem aplikacij od začetka delovanja trgovine App Store leta 2008 izplačalo že več kot 260 milijard dolarjev. To pomeni, da je Apple samo v letu 2021 razvijalcem izplačal skupno vsaj 60 milijard dolarjev.

Ta številka je veliko večja od izplačil, o katerih so poročali v prejšnjih letih.

Za primerjavo: Apple je do konca leta 2019 razvijalcem od začetka delovanja trgovine App Store plačal skupno 155 milijard dolarjev. Leto prej je ta številka znašala približno 120 milijard dolarjev. Če beremo med vrsticami, to pomeni, da so se izplačila razvijalcem med letoma 2018 in 2019 povečala za 35 milijonov dolarjev, med letoma 2019 in 2020 pa še za 45 milijard dolarjev.

Znesek izplačil, ki jo je Apple objavil, žal ne pomaga več razjasniti splošnega finančnega stanja v trgovini App Store, saj se odstotki, ki jih plačujejo posamezne aplikacije, razlikujejo.

V zadnjih letih je Apple prilagodil strukturo provizij in zmanjšal svoj delež prihodkov razvijalcev, zaradi povečanega regulativnega nadzora poslovnih praks trgovine App Store, protimonopolnih tožb – vključno s trenutno aktualnim primerom z družbo Epic Games, ki je trenutno v postopku.

Z uvedbo Applovega programa za mala podjetja, ki je bil objavljen novembra 2020, je podjetje zmanjšalo provizijo za kvalificirane aplikacije (tiste, ki zaslužijo do 1 milijona dolarjev na leto) s 30 % na 15 %. Leta 2021 je Apple tudi ukinil provizije za aplikacije izbranih izdajateljev novic, če so se ti odločili sodelovati v programu Apple News Partner Program. Apple ni povedal, koliko razvijalcev in založnikov je dejansko izkoristilo te možnosti, povedal je le, da bi bila “velika večina” aplikacij upravičena do popusta za mala podjetja.

Podjetje je opozorilo, da so kupci trgovine App Store med božičem in novim letom 2021 porabili “več kot kdaj koli prej”, kar je pomenilo dvomestno rast v primerjavi z lanskim letom.

Apple ni ponudil nobenih konkretnih številk, s katerimi bi dokumentiral ta mejnik, kot je to storil lani, ko je poročal, da so potrošniki v tednu med božičem in novim letom 2020 za digitalno blago in storitve porabili 1,8 milijarde dolarjev, predvsem za igre.

Za Apple leto 2021 prehodno

Podatki predstavljeni v tem članku sledijo letu, ki je bilo za App Store sicer prehodno.

Družba se je soočila z večjim številom pritiskov razvijalcev zaradi prevar v trgovini App Store, ki so postale tema zaslišanja v kongresu. Določeni postopki pregleda aplikacij še vedno potekajo. Družbi Apple je bilo letos zaradi sodbe v tožbi Epic naloženo, da mora spremeniti trgovino App Store, kar bi omogočilo povezave do plačilnih možnosti tretjih oseb, vendar je kasneje v zadnjem trenutku dobila odlog sodne odredbe, medtem ko je bila vložena pritožba v tej zadevi. Apple je na drugih trgih, na primer na Japonskem in v Južni Koreji, moral popustiti pri nadzoru nad trgovino App Store, kjer so ga regulatorji prisilili, da je dovolil povezave do zunanjih spletnih mest in sprejel druge ukrepe za omejitev provizij.

2021 uspešno leto tudi za ostale Applove storitve

Poleg podatkov o trgovini App Store je Apple ponudil tudi podatke o svojih drugih storitvah, vključno z Apple Arcade, Apple Fitness+, Apple Music, Apple TV+, Apple News+, Apple Podcasts, Apple Books, Apple Pay in Wallet, Apple Maps in iCloud+.

Arcade zdaj ponuja več kot 200 iger, Apple Music ima več kot 90 milijonov skladb, Apple TV+ je prejel 190 industrijskih nagrad, Apple Fitness+ vključuje skoraj 2.000 vadbenih vsebin, Apple News je še vedno novičarska aplikacija številka 1 povsod, kjer je na voljo, Apple Pay je dosegel skoraj 60 držav in regij, stranke pa so preko Apple Wallet leta 2021 uporabile 30 milijonov NFC vstopnic.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več