Telefoni
21.08.2020 07:00

Deli z drugimi:

Share

Apple postal prvo podjetje na svetu s tržno vrednostjo 2000 milijard dolarjev

Apple postal prvo podjetje na svetu s tržno vrednostjo 2000 milijard dolarjev
Apple postal prvo podjetje na svetu s tržno vrednostjo 2000 milijard dolarjev

Od 23. marca se je vrednost delnice tehnološkega giganta več kot podvojila, predvsem na račun rezultatov iPhona, ki so bili boljši od pričakovanih. Apple je tako prvi podjetje, ki je doseglo tržno kapitalizacijo 2 bilijona dolarjev. Samo še en dokaz več, kakšno moč ima proizvajalec iPhonov v svetovni ekonomiji.

Delnica Appla se je v včerajšnjem jutranjem trgovanju v New Yorku podražila za več kot odstotek in dosegla najvišjo raven pri 468,65 dolarja. Tehnološka podjetja so brez dvoma največji in verjetno tudi eni redkih zmagovalcev pandemije, ki je sicer svetovno ekonomijo pahnila v globoko krizo.

Verjetno se še spomnite, da smo marca 2018 pisali o tem, da je Apple postal prvo podjetje vredno več kot 1000 mlijard dolarjev kajne? V začetku letošnjega leta je bila delnica vredna okrog 300 dolarjev, marca je sicer močno padla, potem pa se je začela rast, ki se nadaljuje še danes. Poleg uspešnega poslovanja Appla je k novih rekordnim vrednostim pripomogel tudi poceni denar, s katerim je ameriški finančni trg poplavila ameriška centralna banka Federal Reserve.


Preko 1000 milijard vredni še Amazon, Microsoft in Google

Kljub temu pa je Apple še vedno daleč pred vsemi. Med aprilom in junijem letos je Apple povečal dobiček za osem odstotkov na 11,2 milijarde dolarjev, prihodki pa so se zvišali za 11 odstotkov na 59,7 milijarde dolarjev. Zgoraj smo sicer omenili, da je Apple presegel napovedi glede prodaje iPhonov, med pandemijo pa se je povečala prodaja tudi ostalih naprav in storitev. Največji skok prodaje je Apple zabeležil na področju tablic in računalnikov Mac, prodaja pa je zrasla tudi pri storitvah, aplikacijah in ostalih vsebinah.


Koliko še lahko pridobijo omenjeni tehnološki velikani, ni znano, kajti tehnološki razvoj gre s svetlobno hitrostjo naprej. Uspehi tehnoloških gigantov pa po drugi strani dvigujejo veliko prahu v ameriškega kongresu – Prvi možje Amazona, Facebooka, Googla in Appla, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Sundar Pichai in Cook so se morali konec julija v kongresu braniti pred očitki, da njihova podjetja zlorabljajo moč in s tem onesposabljajo konkurenco. To, da naj bi podjetja imela preveč moči, so očitki, ki so že dalj časa aktualni.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku