Telefoni
10.09.2009 11:00

Deli z drugimi:

Share

Aplikacije v oblaku prihodnost mobilnih naprav

Mobilne aplikacije se počasi a vztrajno selijo v oblake.
Mobilne aplikacije se počasi a vztrajno selijo v oblake.

V podjetju ABI Research, ki se ukvarja z analizo trga so s svojimi raziskavami prišli do izsledkov, da lahko do leta 2014 pričakujemo nagel vzpon naročnikov mobilnih aplikacij v oblaku. V letu 2008 je bilo 42.8 milijonov mobilnih uporabnikov naročenih na servise, ki so delovali na principu oblakov in tako potrebno računsko moč ter shranjevanje podatkov preselili iz tranzistorjev mobilnih naprav, v tako imenovane »on demand« mobilne servise.

Kaj torej sploh pomeni izraz »mobilno računanje v oblaku«? V osnovi se nanaša na infrastrukturo kjer se tako shranjevanje podatkov, kot njihovo procesiranje opravljata zunaj mobilne naprave. Danes v večini mobilne aplikacije to še vedno izvajajo na sami mobilni napravi, v prihodnostih pa naj bi se to kot kaže precej spremenilo.
V prihodnjem letu naj bi tako glede na poročilo večina tovrstnih aplikacij obsegala lokacijsko povezane storitve, kot je navigacija in pa zemljevidi. Razvoj pa se tu ne bo ustavil, tako lahko pričakujemo še nadaljnjo rast storitev za izmenjavo dokumentov, načrtovanje opravil in večnivojsko upravljanje prodaje, torej naglo rast poslovno naravnanih storitev in aplikacij.

Primer zanimive storitve, ki jo v nekaterih državah že sedaj ponuja proizvajalec ključavnic Schlage je »Link«, storitev ki omogoča upravljanje ključavnic brez uporabe fizičnega ključa. S pomočjo te storitve lahko lastniki stanovanj prek mobilnih naprav nadzirajo ne le ključavnice vrat, pač pa tudi hišno ogrevanje in varnostne kamere ter celo luči. Kot druge primere že delujočih aplikacij v oblaku pa lahko omenimo mobilni Gmail, Google Maps in pa nekatere sisteme mobilne navigacije.

Pri ABI Research pričakujejo, da bodo prihodnje leto z agresivnim trženjem svojih mobilnih zmožnosti pričeli tudi vodilni ponudniki spletnih storitev, kot so denimo Google, Amazon in Salesforce.com. Po besedah enega izmed vodilnih analitikov podjetja ABI Research bo do leta 2014 tako mobilno računanje v oblaku postalo vodilna smer razvoja mobilnih aplikacij.


Prijavi napako v članku