Operacijski sistemi
03.11.2012 11:14

Deli z drugimi:

Share

Android obvladuje že 75-odstotkov trga pametnih mobilnih telefonov

Android je med uporabniki storitev mobilne telefonije zdaleč najbolj priljubljen mobilni operacijski sistem!
Android je med uporabniki storitev mobilne telefonije zdaleč najbolj priljubljen mobilni operacijski sistem!

Mobilni operacijski sistem Android je med uporabniki pametnih mobilnih telefonov zelo priljubljen. Ta se namreč lahko pobaha s hitrim in zanesljivim delovanjem, izjemno prilagodljivostjo, varnostjo, uporabniku prijaznim grafičnim vmesnikom ter bogato paleto uporabne programske opreme. Zato ne preseneča podatek, da naj bi ga že naslednje leto uporabljala dobra milijarda ljudi.

Da je mobilni operacijski sistem Android med uporabniki pametnih mobilnih telefonov zelo priljubljen, dokazuje tudi nedavna raziskava, ki so jo opravili pri analitski hiši IDC. Ta je namreč pokazala, da je bilo v tretjem četrtletju letos prodanih kar 75-odstotkov pametnih mobilnih telefonov Android širom sveta. Od skupno 181 milijonov prodanih enot, je bil Android nameščen na 136 milijonih mobilnikov. Konkurenčni Apple pa je v tretjem četrtletju letos prodal skupno »le« 27 milijonov iPhonov in s tem zadovoljil 15-odstotkov svetovnih potreb po mobilnikih.

Ker mobilna operacijska sistema Android (56-odstotkov) in iOS (14 odstotkov) skupno obvladujeta že več kot 71-odstotkov trga pametnih mobilnih telefonov, se mora konkurenca zadovoljiti zgolj z »drobtinicami«. Med vodilnimi sodobnimi operacijskim sistemi najdemo le še BlackBerry s slabimi 10-odstotki in Windows Phone z dobrim odstotkom trga pametnih mobilnih telefonov. Glede na to, da sta mobilna operacijska sistema Android in iOS v primerjavi z lanskim letom zabeležila 91-odstotno oziroma 57-odstotno rast, gre pričakovati, da se bo konec letošnjega leta njihova prednost pred konkurenčnimi rešitvami še povečala.

Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku