Računalništvo, telefonija
10.09.2020 10:10
Posodobljeno 9 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Android 11 uradno na voljo za prenos!

Android 11 uradno na voljo za prenos!
Android 11 uradno na voljo za prenos!

Google je pred kratkim ponudil v prenos končno različico operacijskega sistema Android 11, ki v primerjavi s predhodnikom prinaša številne prednosti in je prilagojen najsodobnejšim tehnologijam. Med njimi najdemo izboljšano podporo za mobilno omrežje 5G, prepogljive zaslone in strojno učenje. Gre za vse lastnosti, ki jih zahtevnejši uporabniki v naslednjih dveh letih pričakujejo od prihajajočih pametnih telefonov. Poleg tega najnovejši Android 11 podpira tako zaslone z “luknjo” za spletno kamero kot tiste z zarezami, saj je tovrstnih telefonov na trgu še vedno zelo veliko.

Programerji podjetja Google so pri pripravi mobilnega operacijskega sistema Android 11 poskrbeli tudi za izboljšanje sistema za posredovanje sporočil, ki je postal večopravilen. Sistem za strojno učenje pa poskrbi, da lahko mobilna naprava izvaja računske operacije brez potrebe, da bi obremenjevala pomnilnik. Novi Android varuje tudi zasebnost uporabnikov, saj omogoča začasno dodelitev pravic mobilnim aplikacijam (na primer dostop do lokacije, mikrofona in kamere), te pa se samodejno ukinejo takoj, ko aplikacijo zapremo. Poleg tega je novi Android odstranil omejitev velikosti video datoteke, ki trenutno znaša štiri gigabajte. To pomeni, da bomo lahko na mobilno napravo Android posneli videoposnetek poljubne dolžine. Ta korak je bil po mnenju mnogih poznavalcev nujen, saj vse več telefonov na trgu omogoča shranjevanje videoposnetkov v ločljivosti 4K in celo 8K, poleg tega imajo sodobni telefoni na voljo več kot dovolj vgrajenega pomnilnika.

Novi mobilni operacijski sistem Android 11 je seveda trenutno na voljo le za pametne mobilne telefone Google družine Pixel. Novost lahko prenesemo in namestimo na vse pametne mobilne telefone Pixel 2 ali novejše. Kmalu bodo novi Android prejele tudi mobilne naprave drugih proizvajalcev, med prvimi pa bomo našli naprave podjetji OnePlus, OPPO in Xiaomi.


Prijavi napako v članku