Računalništvo, telefonija
30.01.2019 07:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ameriško-kitajski trgovinski spor postaja zelo vroč

Ameriško-kitajski trgovinski spor postaja zelo vroč
Ameriško-kitajski trgovinski spor postaja zelo vroč

Dva najmočnejši državi na svetu se borita za prevlado na področju najbolj pomembne komunkacijske tehnologije prihodnosti. Ameriško ministrstvo za pravosodje je spisalo dve ločeni obtožnici zoper največje telekomunikacijsko podjetje na svetu, Huawei, ki ima sedež na Kitajskem. Ena od obtožnic je usmerjena proti Direktorju financ, Meng Wanzhouju, ker naj bi ta naredil lažno finančno shemo podjetja, ki je podjetju omogočila prodajo svojih produktov Iranu in s tem kršila ameriška pravila. Druga obtožnica pa je novejšega datuma in sega v leto 2012, ko naj bi Huawei ukradel zaupne podatke podjetju T-Mobile, med katerimi so bili tudi načrti za dizajn in delovanje telefonskega robota Tappy.

Trenutno stanje s Huaweijem ima vse znake hladne vojne, ki je nekoliko prilagojena na današnje razmere. Namesto Rusije je Kitajska, namesto orožja je mobilna tehnologija, namesto Irana je … v bistvu še vedno Iran. Američani trenutno nimajo ravno veliko stika s Huaweijem, kajti ameriška vlada dobro drži kitajsko korporacijo za “ograjo”. Drugod po svetu pa Huawei in nekaj drugih podjetij intenzivno dela na tem, da bi postali “hrbtenica” svetovne brezžične infrastrukture.

V tem trenutku so stvari še toliko bolj pomembne, ker je v izdelavi nova generacija mobilne infrastrukture – imenuje se 5G – ki naj bi bila zgrajena v naslednjih nekaj letih. Relativno majhno število podjetij je sposobnih zagotoviti 5G tehnologijo, in tukaj je Huawei zagotovo globalno konkurenčen. Z omenjenima obtožnicama se stvari za Huawei precej zakomplicirajo, pri BlackRocku pa napovedujejo, da konca trgovinske vojne med Ameriko in Kitajsko ne bomo dočakali vsaj še nekaj časa.

Tudi brez sodelovanja na ameriškem trgu je Huawei enormno zrasel tako v velikosti kot v vplivu, ki ga ima na celoten svet industrije tehnologije. Ameriški uradniki se trudijo po svojih najboljših močeh, da bi Huawei obdržali izven svojih omrežij in omrežij svojih partnerjev, kljub temu pa je dejstvo, da z veliko hitrostjo veča svoj doseg v Evropi.

Ameriška vlada že kar nekaj časa jasno izraža neodobravanje, kar se tiče kitajskega telekomunikacijskega giganta. Leta 2005 so v kongresnem poročilu zapisali, da je “industrijsko vohunstvo aktivno orodje, ki ga Kitajska strateško uporablja za tehnološki razvoj”. Leta 2009 je opozicija nasprotovala dogovoru med Huaweijem in ameriško omrežno družbo 3Com. Leta 2010 smo lahko spremljali, kako Sprint Nextel zavrača ponudbe Huaweija in družbe ZTE, še enega kitajskega tehnološkega velikana. Kot zadnje v vrsti naj omenimo, da ameriška telekomunikacijska podjetja odločno zavračajo kupovanje opreme s strani Huaweija zaradi nacionalne varnosti in z njo povezanih tveganj. Na drugi strani se seveda Huawei brani in pravi, da ni nikakršno orodje kitajske vlade.

Kje tiči resnica?

“Na žalost smo v zadnjih destih letih, kolikor časa pač mi preučujemo ZDA, naleteli na številne napačne ocene, ki jih imajo nekateri o Huaweiju”, je podjetje zapisalo v odprtem pismu leta 2011. “Te vključujejo neupravičene in brez dokazov podprte trditve o bližnjih povezavah s kitajsko vojsko, obtožbe glede intelektualnih pravic, namigovanja o finančni podpori s strani kitajske vlade in grožnje nacionalni varnosti ZDA. Obenem pa seveda vsakršno vmešavanje Trumpove administracije v kitajske posle zaradi trgovinske vojne pomeni tveganje in vsak tak posel po novem nosi veliko večjo težo, kot bi jo nosil sicer.”

Obtožnica v primeru robota Tappy

Dotična obtožnica spada med manj kompleksne, kar pa še ne pomeni, da je manj pomembna. Glede na uradne dokumente naj bi inženirji Huaweija, ki gradijo robota, podobnega Tappyju, direktno vprašali inženirje pri Huaweiju v ZDA, ki delajo s podjetjem T-Mobile, da naj ti zberejo podrobne informacije o obliki, uporabljenih materialih in ostalih specifikah dela, s katerim je robot Tappy simuliral prste, s katerimi je upravljal telefon. Inženirji bi naj pretihotapili robotsko roko iz tovarne T-Mobile in jo potem vrnili, vse skupaj pa bi naj prikazali kot nesrečo.

Na tiskovni konferenci v Washingtonu so se Trumpovi administratorji menjavali in eden za drugim žugali proti Huaweiju. “Vsi ti primeri iz obtožnic dokazujejo, da smo kot država primorani biti še kako pazljivi, da podjetja, kot je Huawei, ne povzročijo škode državi kot taki. Če jih bomo spustili v našo telekomunikacijsko infrastrukturo, se moramo zavedati te nevarnosti”, pravi Matt Whitaker, vodilni odvetnik v primeru Huaweijevih obtožnic.

Demokratski senator zvezne države Virginia, Mark Warner, je zelo ostro izpostavil: “Nobeno kitajsko veliko podjetje ni neodvisno od tamkajšnje vlade, in tudi Huawei, ki ga kitajska vlada in vojska smatrata kot ‘nacionalnega prvaka’, ni izjema”. “Jasno je, da je Huawei že kar nekaj časa nevarnost za našo nacionalno varnost, zato vse pohvale Trumpovi administraciji, da delajo prave korake v pravo smer”, je še dodal.


Prijavi napako v članku