Prenosni računalniki
25.12.2016 14:08
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ameriški Consumer Report prvič ne priporoča nakup prenosnikov MacBook Pro

Zamisel o interaktivnem zaslonu, ki nadomešča funkcijske tipke, se je Microsoftovim inženirjem porodila že leta 2009!
Zamisel o interaktivnem zaslonu, ki nadomešča funkcijske tipke, se je Microsoftovim inženirjem porodila že leta 2009!

Consumer Report velja za ustaljeno organizacijo, ko se gre za testiranje produktov in storitev. Organizacija preverja trditve proizvajalcev in potrošnikom predstavlja svoje ugotovitve. Apple ni v tem pogledu nobena izjema in pri Consumer Report so pod drobnogled vzeli tudi najnovejše prenosnike MacBook Pro.

Razlog za slabo mnenje o novih prenosnikih je nekonsistentna vzdržljivost baterije. To velja za vse tri prenosnike nove generacije in sicer oba manjša MacBook Pro, eden brez novega zaslona na dotik Touch Bar, in večji model. Testi so prikazali nekonsistentno delovanje oziroma vzdržljivost baterij. Tako so prenosniki enkrat zdržali več kot 19 ur in drugič spet manj kot pet ur. Takšen razpon se na prvi pogled zdi sumljiv. Zlasti ker naj bi prenosniki v določenih testih zdržali tudi do 19 ur in 30 minut. To je skoraj dvakrat več, kot uradno obljubljajo pri Applu. Slednji na spletni strani obljublja 10 urno vzdržljivost baterij.

Na objavljeno poročilo se je odzval tudi Apple. Prek Twitterja se je oglasil vodja trženja Phil Schiller, ki je javnost obvestil, da so stopili v stik s Consumer Report in ugotavljajo kako je lahko prišlo do takšnih razlik pri vzdržljivosti baterije. Hkrati je zatrdil, da applovi lastni testi niso pokazali podobnih rezultatov. Vendar pa tako hitra reakcija Appla in takojšnje sodelovanje s Consumer Report kaže na skrb podjetja, ki se v javnosti sooča z vse večjim številom kritik na račun novih produktov. Izjema niso bili niti novi prenosniki MacBook Pro, ki so največ kritik prejeli zaradi odprave številnih priključkov.

Kakšen bo razplet zgodbe bo potrebno počakati. So pa pri Applu z najnovejšo posodobitvijo macOS Sierra operacijskega sistema že posredno izdali, da nekaj z baterijo v prenosnikih ni v redu. Prikaz časa napovedi trajanja baterije je namreč bil tako nezanesljiv, da so pri Applu s posodobitvijo funkcijo onemogočili. Slednje je več kot nenavadno saj bi lahko natančnost napovedi izboljšali.

Vas zanima več iz te teme?
Apple prenosni računalniki

Prijavi napako v članku