Računalništvo, telefonija
05.11.2019 10:34
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ameriške poslovne licence za kitajska podjetja

Med najpomembnejšimi prosilci za posebne poslovne licence je nedvomno Google.
Med najpomembnejšimi prosilci za posebne poslovne licence je nedvomno Google.

Po propadu trgovinskih pogajanj med Kitajsko in ZDA pred slabimi šestimi meseci, so bila številna kitajska podjetja uvrščena na seznam, za katera morajo ameriška podjetja dobiti dovoljenje ameriške vlade, če želijo poslovati z njimi. Mnogi so sicer prepričani, da je ta vojna posledica strahu, da bi kitajska znanost in tehnološka industrija kmalu prehitela ameriško. Še več, tu naj ne bi šlo zgolj za nerazumevanje med dvema državama na področju trgovine in tehnologij, temveč težnja Amerike po ohranitvi tako imenovane unipolarne ureditve sveta.

Kot kaže, trgovinske vojne ne bo kmalu konec, saj so Američani napovedali izdajo posebnih dovoljenj, ki bodo ameriškim podjetjem omogočala nadaljnje sodelovanje s kitajskimi podjetji. To dovoljenje bo seveda zajemalo zgolj široko dostopne sestavne dele, ki ne ogrožajo nacionalne varnosti Združenih držav Amerike. Po podatkih ameriškega ministrstva za trgovino je doslej zanimanje za posebna dovoljenja izkazalo že več kot 260 ameriških podjetij, kar je po njihovem mnenju bistveno več od pričakovanj. Hkrati pa je ameriško ministrstvo poudarilo, da vsa podjetja ne smejo pričakovati zelene luči.

Čeprav še ni znano, kdaj se bo začelo izdajanje posebnih dovoljenj, bi se to lahko zgodilo že do konca tega meseca, ko naj bi se končala prva faza trgovinskih pogovorov med ZDA in Kitajsko. Ameriški mediji sicer že namigujejo, da se je Kitajska vendarle strinjala s povečanim uvozom ameriških kmetijskih proizvodov, kar je bil očitno glavni razlog za blokado kitajskih podjetij.


Prijavi napako v članku