Računalništvo, telefonija
12.10.2017 12:21
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Amerika obtožila Kaspersky za vdor v NSA!

Ameriške oblasti so odločene, da Kaspersky Lab povsem izkoreninijo iz ameriškega trga.
Ameriške oblasti so odločene, da Kaspersky Lab povsem izkoreninijo iz ameriškega trga.

Na svetovnem spletu še vedno močno odmeva nedaven vdor v računalniške sisteme ameriške nacionalne varnostne agencije NSA (National Security Agency), saj je hekerjem uspelo zaobiti številne varnostne mehanizme. Pri tem pa je zanimivo to, da je je v nemilosti ameriške administracije znašel priljubljen protivirusni program Kaspersky Antivirus. Ameriški politiki in preiskovalci so namreč prepričani, da je varnostno podjetje Kaspersky Lab hekerjem dejansko pomagalo pri vdoru v skrbno varovanje informacijske sisteme agencije NSA in sicer preko stranskih vrat.

Čeprav zaenkrat še ni dokazov, da je podjetje Kaspersky Lab sodelovalo pri napadu na računalniške sisteme agencije NSA, so ameriške oblasti odločene, da ga izkoreninijo. Ameriška služba za državno varnost (DHS) je namreč izdala uredbo, ki zapoveduje takojšnjo odstranitev Kasperskyja z vseh računalnikov v državni upravi, poleg tega je za pololno prepoved uporabe protivirusnega programa Kaspersky glasoval tudi ameriški senat.

Ker je Kaspersky Lab obtožen sodelovanja pri napadu na računalniške sisteme agencije NSA, so ga prenehali prodajati tudi ameriški trgovski verigi Best Buy in Office Depot. Ta kupcem ponujata zamenjavo.


Odgovor podjetja Kaspersky Lab

Kaspersky Lab kategorično zanika vse obtožbe, ki so povezane z vdorom v računalniške sisteme ameriške nacionalne varnostne agencije NSA (National Security Agency). Njihovi strokovnjaki trenutno sodelujejo z ameriškimi varnostnimi organi z namenom, da se razjasnijo vsi dvomi, ki se nanašajo bodisi na njihove izdelke bodisi sisteme. Pri podjetju Kaspersky Lab so seveda razočarani nad tem, da se jih obtožuje pomoči pri vdoru v računalniške sisteme, saj v 20. letih obstoja na trgu niso nikoli pomagali nobeni državni ustanovi pri izvajanju vohunskih dejavnosti. Tehnologija podjetja Kaspersky Lab se namreč uporablja izključno za zaznavo vseh vrst groženj, vključno z grožnjami, ki so povezane z napadi sponzoriranimi s strani držav, neglede na državo izvora. Poleg tega Kaspersky Lab podatke o napadih deli z javnostjo in sodeluje s podjetji pri odpravi posledic napadov.


Prijavi napako v članku