Računalništvo, telefonija
29.08.2019 07:37
M. S.

Deli z drugimi:

Share

Ali telefoni Applove in Samsung prekomerno sevajo?

Proti podjetjema Apple in Samsung je bila zaradi prekomernega sevanja že vložena skupinska tožba.
Proti podjetjema Apple in Samsung je bila zaradi prekomernega sevanja že vložena skupinska tožba.

Pametne mobilne telefone danes uporabljamo praktično vsi, saj nam olajšajo vsakdanje delo, hkrati pa so kot nalašč tudi za preživljanje prostega časa. Prav zaradi njihove izjemne priljubljenosti se v stroki že dlje časa poraja vprašanje, ali njihova uporaba škoduje našemu zdravju. V zvezi z njihovo morebitno škodljivostjo je bilo izvedenih že kar nekaj raziskav in študij, številne pa so tako ali drugače pokazale, naj elektromagnetna sevanja ne bi predstavljala nikakršnega tveganja za zdravje uporabnikov, čeprav trdnih dokazov o tem ni.

Kljub temu je Evropska unija največjo dovoljeno specifično stopnjo absorpcije elektromagnetnega sevanja (SAR) za mobilne telefone postavila na dva vata na kilogram, Združene države Amerike pa na 1,6 vatov na kilogram. Kot pa vse kaže vsi pametni mobilni telefoni ne ustrezajo omenjenim omejitvam, vsaj glede na raziskavo, ki so jo opravili strokovnjaki kalifornijskega laboratorija RF Exposure Lab po naročilu časopisne hiše Chicago Tribune. Ta je namreč pokazala, da naj bi pametni mobilni telefon Apple iPhone 7 dovoljeno mejo sevanja presegal za dvakrat, Samsung Galaxy S8 pa za kar petkrat, kar je sprožilo velik val nezadovoljstva.

Takoj po objavi omenjene raziskave s strani časopisne hiše Chicago Tribune so se na izmerjene vrednosti odzvali tako pri podjetju Samsung kot Apple. Ti so v izjavi za javnost zapisali, da preizkusi opravljeni s strani kalifornijskega laboratorija RF Exposure Lab niso bili primerno izvedeni in da niso upoštevali ustreznih postopkov za pravilno oceno sevanja pametnih mobilnih telefonov. Kljub temu so pri ameriški zvezni komisiji za komunikacije FCC (Federal Communications Commission) sprejeli odločitev, da bodo zadevo preiskali z namenom, da bi ugotovili, ali so prijavljene vrednosti sevanja, kot so jih proizvajalci predložili ob prvi certifikaciji omenjenih modelov telefonov, še vedno resnične. Več bo znanega v prihodnjih nekaj mesecih.


Prijavi napako v članku