Računalništvo, telefonija
20.02.2017 15:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pazite se prevare z Mercatorjevimi kuponi

Pazite se prevare z Mercatorjevimi kuponi
Pazite se prevare z Mercatorjevimi kuponi

Zadnje leto je vedno več novic o številnih goljufijah prek svetovnega spleta. Kraja fotografij, poslovnih podatkov in identitete so le nekatere od stvari, ki se vam lahko pripetijo pri uporabi vaših naprav, ki so danes prav vse povezane v internet. Ena takšnih goljufij se zadnje dni širi tudi po slovenskem omrežju. Številni uporabniki so namreč spletni strani Varni na internetu (https://www.varninainternetu.si/) posredovali več prijav glede ankete, ki obljublja brezplačen kupon za trgovino Mercator. Nagrada je seveda na videz zelo privlačna, saj za le nekaj klikov in posredovanje telefonske številke obljublja kar lepo vsoto denarja. Kljub temu pa ji nikar ne nasedajte, saj boste v nasprotnem primeru hitro ugotovili, da ne bo nič z obljubljenim kuponom. Anketa služi le temu, da vas prijavi v SMS klub.

Na spletni strani Varni na internetu so zapisali, da se na naslovu http://insightsurveys.net/ mercator7/ nahajajo tri preprosta vprašanja o zadovoljstvu kupcev s trgovino Mercator. Seveda gre za zlorabo podobe, imena in logotipa podjetja, ki ni vpleteno v to anketo. Na ta način spletni goljufi zgolj poskrbijo za večjo verodostojnost in pritegnejo pozornost spletnih uporabnikov. Ko odgovorite na preprosta vprašanja, morate v naslednjem koraku anketo deliti na svojem Facebook profilu in jo prek Facebook Messengerja poslati še desetim prijateljem. S tem pa poskrbite še za brezplačno oglaševanje goljufije, saj so se tovrstne ankete do zdaj na naših časovnicah prikazovale kot sponzorirane vsebine.

Da je goljufija še bolj »popolna«, se uporabniku na koncu prikaže obvestilo, da obljubljenih kuponov ni več na voljo, lahko pa takoj prevzame nov telefon iPhone 7. Tako v bistvu ponudi še boljšo nagrado, pri tem pa zahteva, da mora uporabnik pohiteti, saj sta na voljo le še dva telefona. Postopek za pridobitev “brezplačnega telefona” se zaključi tako, da vnesete telefonsko številko in izbiro potrdite z besedo “DA”, namesto novega iPhona 7 pa nato vsak mesec prejmete za 20 evrov višji račun.

Pred omenjenimi goljufijami se lahko enostavno zavarujete tako, da ne izpolnjujete nagradnih anket preko spleta ali družbenih omrežij in da vedno zelo previdno berete drobni tisk. Poleg tega na spletni strani Varni na internetu svetujejo, da se morate vedno pozanimati, kakšni stroški bodo nastali ob sprejemu pogojev. Predvsem pa naj vam vedno, ko na spletu naletite na preveč dobre ponudbe, zasveti rdeča luč za alarm. Če pa ste slučajno po pomoti potrdili SMS članstvo, nemudoma pošljite SMS s ključno besedo STOP na 6060 in se s tem odjavite.


Prijavi napako v članku