Triki in nasveti
26.10.2018 12:00

Deli z drugimi:

Share

Ali se sploh splača kupiti podaljšano garancijo?

Kolikokrat ste že kupovali izdelek višjega cenovnega ranga, brez da bi vam pri tem prodajalec ponudili možnost podaljšane garancije? Pa sploh veste, za kaj gre? Katero škodo krije?
Podaljšane garancije ne ureja noben zakon.
Podaljšane garancije ne ureja noben zakon.

Že ob samem obisku trgovine (tudi spletne) lahko pri izdelkih višjega cenovnega ranga zagledamo možnost dokupa podaljšane garancije za določeno število let (večkrat je ta od 2 do 5 let). Prav tako nam to možnost prodajalci tudi sami vsiljujejo. Ta garancija naj bi bila nekakšen “podaljšek” klasične garancije, katero proizvajalci sami avtomatično dodajo vsakemu artiklu. Po navadi je ta 2 leti na izdelek (računalnik, telefon, televizor,…) in 1 leto na dodatno opremo (slušalke, polnilec, kabli,…).

Težava se pa pojavi šele pri drobnem tisku, oziroma pri tistemu delu pogodbe, katerega praktično noben potrošnik ne prebere – niti delno. Trgovci si namreč skoraj vedno sami izoblikujejo pogoje podaljšane garancije, ki se lahko bistveno razlikuje od proizvajalčeve.

Kljub temu, da verjetno niste nikoli prebrali drobnega tiska, lahko kar hitro izvemo, da smo za samo-poškodbe izdelka odgovorni sami. Podaljšana garancija tega namreč največkrat ne vključuje. Dober primer je vedno lahko računalnik polit z vodo, ali pa razbit zaslon na telefonu … V drobnem tisku zelo verjetno tudi piše, da četudi ima izdelek stvarno napako (to je napaka, ki je nastala že pri sami izdelavi), si lahko servis vseeno vzame vsaj 3 poskuse popravila, in to v roku vsaj enega meseca.

Omenimo še, da je v tej podaljšani garanciji lahko tudi navedeno, da vam prodajalec lahko zamenja kupljen artikel kar z rabljenim, če je ta popolnoma delujoč? Če pa je poškodba ali napaka nekako krita s strani podaljšane garancije, ne smemo nikakor pozabiti na svoj delež (soudeležbo), katerega je potrebno plačati za popravilo.

Najbolje je, da pred sklenitvijo podaljšane garancije dobro premislimo ali jo sploh potrebujemo, kje in kako bomo izdelek uporabljali, ali bomo za soudeležbo pri popravilu morali odšteli toliko denarja, kolikor smo dali za polovico samega izdelka …

V večini primerov je takšna sklenitev “podaljšane garancije” popolnoma nepotrebna in samo dodaten strošek za stranko. Za konec pa ne smemo pozabiti še dejstva, da prodajalec dobi maržo za vsako prodano “podaljšano garancijo”.


Prijavi napako v članku