Računalništvo, telefonija
30.08.2019 17:13
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ali ponoči ugašate računalnik?

.. Ideja, da naj bi naše računalnike čez noč puščali prižgane, je vedno bolj popularna. Preverite, zakaj naj bi to bilo dobro in zakaj ne ..
Ali ponoči ugašati računalnik? Mnenje strokovnjakov
Ali ponoči ugašati računalnik? Mnenje strokovnjakov

Pogosto ugašanje in prižiganje naprave na dolgi rok vpliva na notranje komponente, ki se časoma izrabijo. Po drugi strani pa si lahko predstavljamo, kakšen učinek ima, če računalnik pustimo vseskozi prižgan. Precej podoben, kajne? Tudi v tem primeru se bodo komponente verjetno utrudile …


Torej, kaj storiti? Ponoči ugašati računalnik ali pustiti prižganega? Poglejmo, kaj pravijo strokovnjaki.


Kje se skriva največja težava?

Dejstvo je, da ima lahko resetiranje in nepravilna zaustavitev sistema na računalnik negativen vpliv. Kaj pa pravilno zaustavljanje in prižiganje naprave? Kakšen učinek ima takšno početje in kakšen je učinek v primerjavi z možnostjo, da pustimo računalnik vseskozi prižgan?


“Vse je odvisno od tega, kako pogosto se poslužujemo določene opcije”, pravi agent podjetja Geek Squad, Steven Leslie. “Če računalnik uporabljamo večkrat dnevno, je najbolje, da pustimo prižganega. Če ga uporabljamo zgolj kratek čas – recimo uro ali dve – samo enkrat dnevno ali manj, potem je bolje, da ga ugasnemo”, je še dodal.


“Imeti računalnik prižgan ves dan je precej manj stresno, kot da ga nekajkrat ugasnemo in ponovno prižgemo – je pa res, da gre tukaj za konstanten stres”, pravi Leslie. “Vsakič, ko se računalnik na novo prižge, dobi naenkrat večjo količino energije. Torej, če to počnemo večkrat dnevno, lahko na dolgi rok skrajšamo življenjsko dobo računalnika”.


Tveganje se poveča s starostjo naprave. To je sicer logično, kajti kondicija naprav s starostjo že sama po sebi peša, je pa naše neodgovorno ravnanje lahko še dodaten faktor pri krajšanju življenjske dobe. Mehanski deli računalnika se bodo ob daljši uporabi izrabili in tukaj ne moremo storiti praktično ničesar. Eden največjih sovražnikov vseh komponent je vročina. Računalniki se seveda segrevajo, ko so prižgani.


“Nekatere komponente imajo omejen cikel življenja. Na primer, če je LCD panel nenehno prižgan, ima življenjsko dobo okrog 15.000 ur oziroma približno 2 leti. Ravno za to je dobro skrbeti, da zaslon ugašamo, ko ga ne potrebujemo”, pravi Ajay Gupta iz HP-ja. Tudi baterija in trdi disk imata omejeno življenjsko dobo. Če torej skrbimo, da računalnik ugašamo, ko ga ne potrebujemo, lahko podaljšamo življenjsko dobo dotičnih komponent.


Razlogi za in proti

Kot vidimo, je debata o tem, kakšni so vplivi prižiganja in ugašanja modernih komponent, zelo živa. Torej, kateri so razlogi za to, da puščamo računalnik prižgan?

  • Računalnik uporabljamo kot server ali želimo do njega dostopati na daljavo;
  • med našo odsotnostjo izvajamo posodobitve, skeniramo viruse ali opravljamo druge aktivnosti;
  • enostavno si ne želimo čakanja ob zagonu.

Kaj pa razlogi za ugašanje?

  • Če imamo računalnik vseskozi prižgan, se nam to lahko malenkost pozna na računu za elektriko;
  • ne želimo, da nas motijo obvestila oziroma zvok računalnika;
  • dokazano je, da se učinkovitost delovanja računalnika poveča, če ga občasno ponovno zaženemo.

Končna ocena

“Če uporabljate računalnik več kot enkrat dnevno, ga pustite prižganega vsaj ves dan”, pravi Leslie. “Če računalnik na primer uporabljamo zjutraj in zvečer, lahko pustimo prižganega tudi čez noč. Če pa računalnik uporabljamo samo nekaj ur dnevno ali še manj pogosto, potem je najbolje, da ga po uporabi ugasnemo”, je še dodal. Torej, odgovor na zastavljeno vprašanje v naslovu je v največji meri odvisen od pogostosti uporabe računalnika.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ZEBRA SYSTEMS s.r.o.

Opavská 6230/29a, Češka, , Tel: +420 596 912 961
Kibernetska varnost oziroma dober varnostni načrt je ključen za zaščito vseh kategorij podatkov pred krajo, izgubo ali okvaro. Sem spadajo občutljivi podatki, osebno prepoznavni ... Več
Zlati partner

PANASONIC SLOVENIJA

, , Tel: 080 080 799
Panasonic je ena največjih svetovnih blagovnih znamk na področju potrošniške elektronike. Že več kot stoletje uporabnike razvaja z najnovejšimi televizijskimi sprejemniki, fotoaparati, ... Več
Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več
Zlati partner

TELEKOM SLOVENIJE d.d.

Cigaletova ulica 15, 1000 Ljubljana, Tel: 01 234 10 00
V skladu s svetovni trendi skupaj s hčerinskimi družbami doma in v tujini deluje kot enovita gospodarska Skupina Telekom Slovenije. Fiksno-mobilna konvergenca je imperativ časa. ... Več