Facebook
19.04.2018 10:07

Deli z drugimi:

Share

Ali naj za vedno preneham z uporabo Facebooka?

Ali naj za vedno preneham z uporabo Facebooka?
Ali naj za vedno preneham z uporabo Facebooka?

Ne! Z uporabo Facebooka ne bi smeli prenehati, če se vam zdi, da imate od uporabe neko korist. Facebookov glavni izvršni direktor je v zadnjem času požel kar nekaj medijske pozornosti, ko je pričal pred Kongresom 10. in 11. aprila, vendar se moramo zavedat, da v tem primeru ne govorimo o hekerskem vdoru tipa Equifax. Že res, da je bilo veliko povedanega na temo zlorabe uporabnikovih podatkov in zasebnosti, vendar obstaja hkrati precej dvoma in nesoglasij glede samega dogajanja na Facebooku. Odločili smo se, da vam s pomočjo portala Yahoo Finance, poizkušamo na enostaven način razložiti dejansko stanje.

Še enkrat je potrebno poudariti, da v tem primeru ni šlo za standardni hekerski vdor, kar pomeni, da Facebook ni bil žrtev hekerskega napada. Nihče ni ukradel podatkov kot so številke kreditnih kartic, bančnih informacij ali česarkoli drugega, kar bi lahko ogrozilo finančno stanje uporabnikov. Celotna stvar je povezana z vprašanjem, kdo ima dostop do Facebookovih podatkov, ki so uporabljeni za targetirano oglaševanje na Facebooku, glede na interese uporabnikov.

Facebook je kot odziv na afero Cambridge Analytica poostril obrambne mehanizme, prav tako pa je poskrbel, da lahko sedaj uporabnik sam naredi veliko več za to, da zaščiti svoje podatke na družbenem omrežju. Facebook na različne načine razlaga, kako lahko uporabniki posredujejo sami, hkrati pa lahko te informacije najdemo tudi na številnih drugih straneh. V najslabšem primeru se vam lahko zgodi to, da med uporabo Facebooka prejemate manipulativne “come-ons” oglase in objave na vaših časovnicah. Tako kot smo že poročali je bojazen, da se je z vašimi podatki karkoli zgodili praktično nepotrebna, kajti največji delež uporabnikov, ki so bili vključeni v zlorabo, prihaja iz ZDA. Če pa slučajno Facebooka ne uporabljate redno in od njega nimate neke posebne koristi, mirne vesti izbrišete vaš račun

Torej, kaj so glavne točke Zuckerbergovih odgovorov pred Kongresom?

Če ste slučajno spremljali prenos v živo, ali ste si zaslišanji ogledali v posnetku, potem verjetno veste, da je Zuckerberg kar nekaj časa namenil pojasnjevanju delovanja Facebooka članom Kongresa, ki očitno niso najbolj domači na največjem družbenem omrežju. Ne glede na to je povedal tudi nekaj novih, zanimivih stvari. Facebook bo od zdaj naprej temeljito preverjal vsakogar, ki bo objavil politični oglas na platformi, poleg tega pa bo ponudil več javnih informacij o tem, kdo dejansko stoji za tovrstnimi oglasi. Za vse profile in strani, ki imajo veliko število sledilcev, bo Facebook poskrbel, da bodo resnično predstavljale to, za kar trdijo, da obstajajo. Povedano z drugimi besedami, Facebook bo poostril nadzor na lažnimi novicami in na splošno profili. To si je Zuckerberg zaželel v začetku leta in celo označil kot novoletno zaobljubo. Čas bo pokazal, ali mu bo uspelo.

Zuckerberg je povedal, da Facebook ne prodaja podatkov. Kako torej oglaševalci vedo, koga targetirati? Očitno Zuckerberg laže!

Ne, ne laže! Facebook v resnici ima na tone podatkov o uporabnikih, kajti navsezadnje spremlja vsak všeček, vsako deljenje vsebin in dejansko vse aktivnosti, ki se dogajajo na družbenem omrežju. Če se s Facebookovim računom prijavimo v katero od drugih spletnih strani ali aplikacij, se število teh podatkov še poveča. Včasih pa te podatke združi z dodatnimi informacijami, ki jih kupi ali pridobi iz ostalih komercialnih virov. Na tej točki morda en nasvet, in sicer prej omenjeno prijavljanje v druge aplikacije s Facebook računom ni najbolj priporočljivo, kajti tako seveda več podatkov podarimo Facebooku.

Kljub temu pa se moramo zavedati, da Facebook drži vse podatke za sebe – kar je eden od razlogov, zakaj je postal medijski in tehnološki gigant. Oglaševalci, ki uporabljajo Facebook kot oglaševalsko platformo, povejo Facebooku kakšen tip ljudi jih zanima. Določijo lahko lokacijo, demografske podatke, določene interese in mnogo ostalih stvari. Za lažjo predstavo vzemimo primer ponudnika letalskih kart: ta lahko Facebooku pove, da si želi, da njegovi oglasi dosežejo uporabnike, ki so bolj avanturisti, ki imajo višji dohodek in jih zanimajo potovanja. Podjetje, ki prodaja slane prigrizke lahko Facebook uporabi za to, da pokaže oglase vsem 2.1 milijona uporabnikom, ki sledijo strani Frito-Lay. Vsi ti podatki so lahko v resnici več vredni povsem interno, kot pa če bi jih Facebook prodal. Facebook je edino podjetje, ki te podatke ima in na ta način je Facebook zares unikaten in dobičkonosen posel.


Prijavi napako v članku