Življenjski slog
05.06.2023 13:35
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

AI: kaj bo naslednja velika stvar?

Finančni webinar o umetni inteligenci z Juretom Leskovcem
Preboji na področju umetne inteligence lahko pomenijo napredek s potencialno velikimi makroekonomskimi učinki.
Preboji na področju umetne inteligence lahko pomenijo napredek s potencialno velikimi makroekonomskimi učinki.

V času, ko se večina nas ukvarja z geopolitičnimi izzivi, visoko inflacijo, naraščajočimi obrestnimi merami in povečano volatilnostjo na globalnih kapitalskih trgih, se na področju umetne inteligence dogajajo tektonski premiki, ki bodo korenito zaznamovali našo prihodnost. Po besedah Jensen Huanga, glavnega izvršnega direktorja Nvidie, je svet na “prelomnici nove računalniške dobe”.

Vse od lanskega novembra, ko je Chat GPT postal svetovna senzacija, se pojavljajo vprašanja, kje vse se lahko umetna inteligenca uporablja in kakšen je njen tehnološki potencial. O takojšni uporabi, priložnostih in tudi potencialnih nevarnostih bomo spregovorili z dr. Juretom Leskovcem, profesorjem na Univerzi Stanford, strokovnjakom s področja umetne inteligence, strojnega učenja, družbenih omrežij, rudarjenja podatkov, velikih grafov in omrežij ter izkušnjami iz prakse v podjetju Pinterest in Kumo.AI, katerega soustanovitelj je in kjer vodi razvojno-raziskovalno ekipo. Vas zanima:

  • Kaj je umetna inteligenca (angleško artificial intelligence, s kratico AI)? Kako deluje, kaj je (sploh) potrebno, da deluje?
  • Kaj vpliva na verodostojnost diagnostičnih in napovednih orodij?
  • Kako AI že vpliva in bo vplivala na gospodarstvo: rast, produktivnost, stroškovno učinkovitost …
  • V katerih panogah si (že) obetamo največ, kje je največji potencial?

Prijavite se na webinar in izvedite.

Preboji na področju umetne inteligence lahko pomenijo napredek s potencialno velikimi makroekonomskimi učinki. Nova raziskava banke Goldman Sachs kaže, da bi “široko” sprejetje umetne inteligence lahko v obdobju desetih let svetovni BDP povečalo za sedem odstotkov.

Posledično se veliki premiki dogajajo tudi že na borznem parketu. A tako kot v času zlate mrzlice, ko je najprej zacvetela prodaja krampov in lopat, je tudi prvi večji zmagovalec AI mrzlice proizvajalec polprevodnikov za umetno inteligenco Nvidia, ki je maja letos presenetila z rezultati in skoraj čez noč postala podjetje, vredno skoraj 1 bilijon (1.000 milijard) dolarjev. Samo v enem dnevu, 25. maja 2023, se je tržna kapitalizacija podjetja povečala za 184 milijard dolarjev, kar se beleži kot eden največjih enodnevnih poskokov v zgodovini kapitalskih trgov. Glavna dejavnost Nvidie je oblikovanje visoko zmogljivih čipov. Sprva jih je prodajala navdušencem nad video igrami. Čipi so bili zelo učinkoviti tudi pri usposabljanju AI modelov in za podjetje se je pojavil nov, cvetoč trg. Posledično so bili nagrajeni tudi vlagatelji. Zanimanje vlagateljev za AI se je povečalo.

Vprašanja, ki jih vsakodnevno prejemamo od naših strank so:

  • Kako se odvijajo borzne zgodbe delnic podjetij, povezanih z umetno inteligenco: Nvidie, Microsofta, Googla, AMD, Adobe in Palantirja?
  • Kako AI uporabljajo upravitelji premoženja?
  • Ali lahko AI napove donose v prihodnosti?
  • Kako vlagati v AI?

Priložnosti vlagati v AI so tudi preko vzajemnih skladov. Kako odgovarjamo na pogosto vprašanje malih vlagateljev izvedite na webinarju družbe Generali Investments.

Pridružite se nam 13. junija 2023 ob 17. uri na finančnem webinarju AI: kaj bo naslednja velika stvar? 

Prijavite se na webinar

Vabljeni, da svoja vprašanja dr. Leskovcu zastavite tudi v živo na on line dogodku.


To je tržno sporočilo. Pred sprejetjem naložbene odločitve preberite dokumente s ključnimi informacijami za vlagatelje in prospekt. Generali Investments d.o.o., Ljubljana.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
finance


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577
Se sprašujete, kje lahko na enem mestu dobite pisarniške potrebščine, opremo in potrošni material? Leta 1990 je podjetje Redoljub začelo z vzdrževanjem redu v slovenskih in ... Več
Zlati partner

Medic sistemi d.o.o.

Jerebova ulica 18, 8000 Novo mesto, Tel: 07 332 16 10
Kdo smo? Smo družinsko podjetje z več kot 35 letno tradicijo poslovanja.Smo informacijsko podjetje, ki skrbi za trajnostni razvoj kakovostne storitve in rešitev.Smo pravi ... Več
Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več

PROLON d.o.o.

Rogaška cesta 27, 3240 Šmarje pri Jelšah, Tel: 041 364 535
Računalniki so postali ključno poslovno orodje. Uporabljajo se pri vseh vidikih delovanja podjetja, vključno z ustvarjanjem in prodajanjem izdelkov, trženjem, računovodstvo, administracijo ... Več