Računalništvo, telefonija
29.10.2020 13:35

Deli z drugimi:

Share

Adobe Flash postal zgodovina za uporabnike Windowsa 10!

Tehnologija Adobe Flash bo kmalu postala zgodovina.
Tehnologija Adobe Flash bo kmalu postala zgodovina.

Če spremljate področje informacijske varnosti ste zagotovo seznanjeni s tem, da je podjetje Apple že daljnega leta 2011 doseglo zgodovinsko zmago proti konkurenčnemu podjetju Adobe, saj se je to dokončno odreklo razvoju tehnologije Flash za vse mobilne naprave. Tehnologiji Flash se danes množično odrekajo tudi programerji spletnih strani, saj ta za delovanje potrebuje veliko sistemskih virov, je pogosto nezanesljiva pri delovanju in je izjemno ranljiva na spletne napade. Zato ne preseneča, da so »gostoljubje« tehnologiji Flash že pred časom odrekli vsi vodili spletni brskalniki in sicer na način, da je Flash privzeto onemogočen, vključno s programi in vtičniki, ki ga nujno potrebujejo za delovanje.

Če uporabljate Microsoftov spletni brskalnik Edge pa morate vedeti, da bo tehnologija Flash privzeto izključena decembra letošnjega leta. Tehnologija Flash, ki je bila pripravljena pred junijem leta 2020, pa bo takoj blokirana. Microsoft prav tako ne bo izdajal varnostnih popravkov za Internet Explorer 11 in za spletni brskalnik Edge, ki ne temelji na osnovi pogona Chromium. Poleti leta 2021 pa bo podjetje Microsoft odstranilo prav vse razvijalske programe Flash in druga orodja, ki so z njim neposredno povezana. Še prej pa bo podporo odstranil neposredno z operacijskega sistema Windows 10.

Najnovejša posodobitev za operacijski sistem Windows 10 namreč povsem onemogoča uporabo tehnologije Flash. Tu gre za posodobitveni paket KB4577586, ki ga mora uporabnik zaenkrat namestiti ročno, a po namestitvi ne bo imel več možnosti ponovne namestitve tehnologije Adobe Flash Player. Če bo uporabnik to tehnologijo še vedno potreboval v prihodnje, mu be bo preostalo nič drugega, kot da ponovno namesti operacijski sistem Windows 10 na osebni računalnik. Ker bo ta posodobitveni paket kmalu postal del obvezne posodobitve, bo tehnologija Adobe Flash Player postala del naše preteklosti.


Prijavi napako v članku