Računalništvo, telefonija
18.12.2003 18:44
Posodobljeno 18 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

ABIT AN7 – nForce2 na najboljši način

ABIT AN7 – nForce2 na najboljši način

AMD-jevi 32-bitni mlinčki se v prihodnjih par letih zagotovo poslavljajo, saj nas proizvajalci procesorjev že sedaj prepričujejo, da je naša prihodnost 64-bitna. A tudi 32-bitneži še zdaleč niso rekli zadnje besede, še manj njihove platforme. Athloni XP tako še dolgo ostajajo zelo dobra izbira, še posebej če v obzir vzamemo izjemno ugodne cene. Tokrat preizkušena mešanica nForce2 čipovja ter ABIT-ove nove pogruntavščine, čipa µGuru, resnično prinaša sanjsko kombinacijo. Vsi tehnični zanesenjaki so že na preži…


ABIT AN7 s ptičje perspektive

ABIT AN7

UVOD
Matična plošča ABIT AN7 na tržišče prihaja s težko nalogo postati naslednica legendarne NF7-S. A glede na videno so ABIT-ovi inženirji odlično opravili svoje delo. Pestri druščini Socket462 temelječih matičnih plošč se bo tako pridružila še ena odlična stvaritev, plošča ABIT AN7. Novinka tako kot NF7-S temelji na kombinaciji nVidiinega čipovja nForce2 Ultra 400 + MCP-T, pomembno razliko pa predstavlja vgrajeni procesor µGuru. Slednji se tako prvič pojavlja tudi na AMD platformi, skupaj s številnimi ABIT-ovimi tehnologijami (SoftMenu, MaxFID, ThermalGuard) pa skrbi za kar najhitrejši sistem in njegovo brezhibno delovanje. Seveda omogoča tudi navijanje sistema (zelo enostavno, zadostuje le pritisk na tipko F8) in pregled nad večino sistemskih nastavitev.

DROBOVJE
V lični črno-zeleni škatli (prav poda se ji AMD-jev logotip) najdemo vse potrebno za vgradnjo plošče. Tu so pregledna navodila za uporabo, kopica povezovalnega kablovja (za IDE, SATA diske – slednji imajo priložen tudi pretvornik za napajanje), posebna knjižica je posvečena µGuru stvaritvi. No, pod lično pakiranimi dodatki naše oko naposled le uzre nje veličanstvo – AN7. Podroben pogled razkrije prvo zaskrbljujočo zadevo – ukrivljen kondenzator blizu pomnilniških mest. Nadaljne raziskave vodijo k vzroku njega nastanka. Razlag je več – morebiti je kriv položaj knjižic in dodatkov, ki je sumljivo blizu tega mesta ali pa si je ploščo pred nami kdo ogledal in jo nespretno spravil v “prvotno” stanje. Kakorkoli, za dober centimeter upognjen kondenzator nam ni vseeno, zato smo ga karseda previdno postavili v bolj domač položaj. In najvažnejše – plošča deluje brezhibno, kar lahko samo potrdimo po dobrem tednu in pol torture pod najostrejšimi pogoji.

DELOVANJE
nForce2 Ultra400 čipovje v navezi z MCP-T južnim mostom poskrbi za presneto hitro delovanje, optimalne rezultate pa je moč doseči z uporabo dveh pomnilniških modulov (dvokanalna pomnilniška arhitektura). Plošča sicer sprejme tri pomnilniške module z oznakami DDR266/333/400, poleg AGP 8x reže za grafiko pa smo uspeli našteti še pet PCI razširitvenih rež. Pohvalno je dejstvo, da je med AGP in prvo PCI režo precej prostora, tako da nam tudi novejše hladilne rešitve na vročih modernih grafičnih kartich ne bodo odžirale tega prostora. Sicer pa je vseeno pustiti prvo PCI režo prosto, zaradi deljenja IRQ naslovov (prekinitev). 6-kanalna zvočna kartica temelji na kombinaciji MCP-T južnega mostu in Relatekovega ALC658 čipa in je med boljšimi, pravi avdiofili pa bodo posegli še po čem zmogljivejšem, čeprav omenjena rešitev že ponuja pester nabor priključkov (za več zvočnikov, optični izhod in vhod…). Tudi integrirana mrežna kartica (10/100) je plod Realtekovega razvoja, čudi le odločitev, zakaj ABIT-ovci niso izbrali nVidiine omrežne rešitve. Sicer pa bomo bržkone dočakali tudi različico AN7-G (ali pa AN7-MAX3, kdo ve), ki bo premogla še gigabitno omrežno povezavo in kup ostalih ABIT-ovih cukrčkov. Kopici USB priključkov (pol ducata smo jih našteli) pa so ABIT-ovci radodarno dodali še dva FireWire vmesnika. Tudi diskom se ne bo slabo godilo – poleg klasičnega dvokanalnega IDE krmilnika je tu še dvojni SerialATA krmilnik z RAID funkcijo (RAID 0, 1), za katero je zadolžen SiliconImage-ov chip (dva kanala).


Večdnevna tortura s Prime95 ter F@H in drugimi programi AN7 ni omajala…

Naj dodamo, da smo ploščo prejeli s posebnim BIOS-om, najverjetneje predelanim s strani proizvajalca, kateri je imel nastavljene izjemno agresivne nastavitve, kar je močno pripomoglo k odličnim rezultatom. Kljub temu pa smo se odločili, da ploščo opremimo z drugo različico, takšno ki je na voljo na ABIT-ovi domači strani (v času testa 1.3) in objavimo le slednje rezlultate. Na naše veselje pretresljivih razlik v končnih številkah ni bilo, kar je vsekakor pohvalno. Dobro pa je vedeti, da zadeva v sebi skriva še kakšen procent ali tri dodatnega potenciala.


Za AXP3200+ kar lepe številke…

Čip µGuru je prava pogruntavščina in že zaradi njega se splača doplačati razliko med ploščama (primerjava z NF7-S). Priloženo programje ni povzročalo nobenih težav, namestitev je stekla kot po maslu. S pomočjo µGuru-ja tako lahko svoj PC naredimo praktično neslišen (možnost nastavljanja voltaže posameznih ventilatorjev na 0,1V natančno!!) ali pa iz njega izvabimo še zadnje atome moči in performans (takrat je jasno glasnejši). µGuru je prava mala črna skrinjica, ki skrbi za stabilno delovanje sistema in mu lahko brez slabe vesti prepustimo “nadzor” nad računalom, je namreč dober gospodar.

S ploščo smo se najprej preizkusili v navijanju in stabilnosti, preživela je tudi večdnevno torturo z programi kot so Prime95, FoldingAThome, raznimi 3DMarki in Aquamarki, tako da ji glede stabilnosti resnično ne moremo ničesar očitati. Več slikovnega materiala bomo zaradi tehničnih težav dodali v prihodnjih dneh.

NAVIJANJE
ABIT-a se drži sloves proizvajalca navijanju prijaznih matičnih plošč. Tudi AN7 ni nobena izjema, a se je tudi tokrat izkazalo, da ABIT-ove prve serije ne blestijo. Želenih stabilnih 225 MHz FSB le nismo dosegli (tudi zaradi procesorja), a vseeno nas plošča ni razočarala. V samem BIOS-u se tudi skriva še nekaj hroščev, saj če smo našega Athlona XP 2500+ ročno nastavili na 3200+ nikakor ni hotel delovati stabilno, z neposredno izbiro 3200+ iz menija pa je delal kot švicarska ura (preizkusili smo dva različna procesorja!). Nastavitev voltaž je dovolj tudi za bolj ekstrmne navijaške poskuse, naš se je končal pri 220 MHz, tudi zaradi ostalih komponent (zaklenjen procesor). Mimogrede, v BIOS-u je moč nastavljati FSB do takta 300 MHz, a za kaj takega vam bodo morali na pomoč priskočiti vsaj Nasini strokovnjaki.

ZAKLJUČEK / KONČNA OCENA
ABIT AN7 cenimo na 8,5 točk izmed 10 možnih. Verjamemo, da ji bodo poznejše nadgradnje BIOS-a ali morebiti celo druge revizije plošče oceno dvignile za pol do celo točko. Glede na celoto, gre za odlično ploščo s par pomanjkljivostmi, ki pa so odpravljive, a ker se od paradnih konj pričakuje le najboljše, neizmerne radosti ob delu z AN7 le nismo doživeli. Kljub na videz nizki oceni pa ni bila daleč od vrhunca, le kamenčke je potrebno drugače postaviti v mozaik.

Zastopnik ABIT matičnih plošč v Sloveniji je podjetje Sun Rise d.o.o., kjer matično ploščo ABIT AN7 cenijo na okroglih 30 tolarskih tisočakov.

OCENA: 8,5 / 10

PREDNOSTI
+ hitrost
+ odlična založenost z vmesniki
+ SerialATA RAID
+ µGuru

SLABOSTI
– relativno nizek FSB pri navijanju
– nekaj napak v dizajnu (ukrivljen kondenzator)

Strojna oprema na testu
ABIT AN7, BIOS ver1.3
AMD Athlon XP 2500+ (11*166 MHz, 1.833 MHz), Barton @ 3200+ (11*200 MHz)
2* 256 MB DDR400 (PC3200, CAS 2.5, 2-3-3-6)
HDD WD 120 GB, 7.200 obratov
CD-RW LiteOn 52x/32x/52x
ATI Radeon 9700, 128 MB (AGP 8x, FastWrites ON)
Samsung SyncMaster 959NF
Programska oprema
MS Windows XP Professional + SP1a, DirectX 9.0b, ATI Catalyst 3.9


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več
Zlati partner

Cambium Networks

Unit B2, Linhay Business Park Eastern Road Ashburton, United Kingdom, , Tel: +44 1364 655500

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Komunikacija je moč. Je temeljni steber vseh področij življenja. V poslovni niši je vizualna komunikacija ključ za uspeh tržnih in oglaševalnih strategij. Človekova zmožnost ... Več