Namizni računalniki
24.02.2012 06:27
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

ABC vstopil v Foxconnovo prepovedano mesto

Delavcem Foxconna ni z rožicami postlano!
Delavcem Foxconna ni z rožicami postlano!

Novinarju iz televizijske hiše ABC, ki v ZDA vodi informativni program News Nightline, je pred kratkim uspela misija nemogoče. Kot prvemu novinarju nasploh se mu je namreč uspelo prebiti v tovarniški kompleks podjetja Foxconn, kjer se med drugim proizvajajo tudi pametni mobilni telefoni iPhone in tablični računalniki iPad. Novinar iz televizijske hiše ABC se je na ogled tovarne podal skupaj z organizacijo Fair Labor Association, ki je s strani Appla zadolžena za nadzorovanje delovnih pogojev v Foxconnovem tovarniškem kompleksu.

Iz prispevka je razvidno, da ima vsak zaposleni v podjetju Foxconn 12-urni delovnik. Za počitek in prehrano sta na voljo dve uri. Pri tem zaposleni seveda ne sme zapustiti tovarniškega kompleksa. Za kosilo mora delavec odšteti preračunanih 50 evrskih centov, medtem ko mora za najem stanovanja mesečno plačati preračunanih 13 evrov. Tu gre seveda le za najem postelje v sobi, ki si jo deli s še šestimi sostanovalci. To je vse prej kot poceni, saj zaposleni v podjetju Foxconn za 60 ur dela na teden prejme plačilo v višini preračunanih 90 evrov.

Za izdelavo pametnega mobilnega telefona iPhone je potrebnih kar 141 korakov. Vsi se izvedejo ročno in zahtevajo veliko spretnosti s strani zaposlenih. Zato niti ne preseneča, zakaj se je v teku priprave videoposnetka peščica zaposlenih pritožila tako nad prehudim tempom dela kot nad nizko plačo. Ena izmed delavk, ki skrbi, da je Applov logotip na tabličnih računalnikih iPad brezhiben, je priznala, da pred prihodom snemalne ekipe še nikoli ni videla končnega izdelka v živo. V videoposnetku se vidi še delavce, ki si privoščijo popoldanski počitek in »slavne« mreže proti samomorom.

V javnosti so se sicer pojavile govorice, da je podjetje Foxconn pred prihodom ameriške televizijske hiše vse mladoletne delavce preselilo v drugi proizvodni obrat. Sam predsednik organizacije Fair Labor Association, Auret van Heerden, je priznal, da je pričakoval, da se bo Foxconn na televizijske kamere temeljito pripravil. Tudi sam priznava, da delovni pogoji v podjetju še niso zadovoljivi. Celotna video reportaža televizijske hiše ABC je na voljo na spletnih naslovih http://goo.gl/xrqs5, http://goo.gl/Q8Mk4, http://goo.gl/fzjST, in http://goo.gl/PZ3Sf. Na te delavce se spomnite vsakič, kot boste uporabljali svojo Applovo mobilno napravo. Verjemite nam, da jo boste cenili bistveno več, kot jo sedaj.

Vas zanima več iz te teme?
Apple računalniki

Prijavi napako v članku