Operacijski sistemi
21.09.2012 12:06

Deli z drugimi:

Share

Evropska komisija najavila pričetek protimonopolnega postopka zoper Microsoft

Če Microsoft ne bo omogočil nameščanja konkurenčnih brskalnikov, bi lahko Evropska komisija celo prepovedala prodajo tablic z Windowsi 8 RT.
Če Microsoft ne bo omogočil nameščanja konkurenčnih brskalnikov, bi lahko Evropska komisija celo prepovedala prodajo tablic z Windowsi 8 RT.

Evropska komisija je konec julija napovedala uvedbo preiskave zoper Microsoft, in sicer zaradi nespoštovanja dogovora iz leta 2009. Čeprav se je računalniški gigant zavezal, da bo namensko okno za hitro in preprosto namestitev konkurenčnih brskalnikov v Windowsih ponujal vse do leta 2014, je obljubo »prelomil« že februarja leta 2011. Ko je ponudil v prodajo operacijski sistem Windows 7 s servisnim paketom Service Pack 1, je namreč namensko okno za namestitev konkurenčnega brskalnika čudežno izginilo. Zaradi tega je bilo več kot 28 milijonov kupcev operacijskega sistema Windows 7 prikrajšanih za možnost, da bi se odločilo za enega od konkurenčnih brskalnikov.

Microsoft je evropskim komisarjem poskušal dopovedati, da je bila za pripetljaj kriva tehnična napaka, ki je nastala pri nadgradnji operacijskega sistema Windows 7 s servisnim paketom Service Pack 1. To napako naj bi računalniški gigant »čudežno« odkril šele takrat, ko so ga uporabniki zaradi nespoštovanja dogovora iz leta 2009 prijavili Evropski komisiji. Ker evropski komisarji z Microsoftovo razlago pričakovano niso bili zadovoljni, so ti v izjavi za javnost zapisali, da so zaključili s preiskavo in da bodo zoper računalniškega giganta kmalu uvedli uraden protimonopolni postopek. Poleg tega bo Evropska komisija Microsoftu izročila še izjavo o nasprotovanju. Ta izjava za računalniškega giganta ne pomeni nič dobrega, saj predstavlja zadnjo stopnjo pred izrekom denarne kazni.

Če bo Microsoft spoznan za krivega kršenja dogovora iz leta 2009, bo dejansko postalo prvo podjetje v zgodovini Evropske unije, ki bo kršilo zahteve, določene s strani Evropske komisije zaradi kršenja protimonopolne zakonodaje. Oteževalna okoliščina v tem primeru bo ponovitev kršitve, saj je bil zaradi istih kršitev proti Microsoftu v preteklosti že sprožen postopek. Če bo računalniški gigant spoznan za krivega, mu grozi astronomska kazen v višini 10-odstotkov letnega prometa. To v številkah pomeni kar preračunanih 5,7-milijard evrov!


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več
Zlati partner

Endava PLC

Vilharjeva cesta 46, 1000 Ljubljana,
Endava spreminja odnos med ljudmi in tehnologijo. Pri izkoriščanju prednosti novih poslovnih modelov in priložnosti na trgu pomagamo nekaterim vodilnim svetovnim podjetjem iz ... Več
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35