Triki in nasveti
18.05.2004 21:08
Posodobljeno 20 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Oddaljeni dostop do računalnika

Pisali smo že o načinu oddaljenega dostopa do vašega lastnega računalnika preko namenskih programov kot je RealVNC. Sedaj si poglejmo še, kakšna orodja prinaša s seboj za te namene Windows XP.
Tisti, ki imate Windows XP, lahko z enostavno nastavitvijo “odprete” računalnik, da dovoli oddaljene terminalske dostope, torej, da se povežete na vaš osebni računalnik od koderkoli preko ISDN ali internet povezave.
Če imate stalno ADSL povezavo, potem lahko pustite vaš domači računalnik vklopljen, medtem ko se od zunaj z nekega drugega računalnika povežete na svojega tako, da vpišete IP številko domačega računalnika (seveda morate imeti statično IP številko, ali pa si morate dodeljeno številko zapisati vsakič, ko se preko ADSL-a prijavite na internet).
V kolikor želite, lahko zaradi večje varnosti ADSL povezavo izklopite in se na računalnik povežete preko klicne ISDN ali analogne linije. Tedaj morate na domačem računalniku vnaprej nastaviti odzivanje na klice (accept incoming calls). To storite tako, da kreirate novo mrežno povezavo, kjer v čarovniku poveste, da gre za povezavo, ki sprejme klice od zunaj – posebej lahko določite tudi callback – povratni klic na številko.
No, recimo, da se bomo odločili za lažjo varianto – klic na računalnik, ki je vezan v ADSL omrežje preko statične IP številke, ki vam jo posreduje ponudnik interneta. Kot rečeno, morate domači računalnik najprej konfigurirati.
Z desnim miškinim gumbom kliknite na ikono My Computer na namizju in izberite Properties. Izberite zavihek Remote in obkljukajte Allow users to connect remotely to this computer. V nadaljnjem koraku lahko z gumbom Select Remote Users izberete uporabnike, ki jim je dovoljen dostop do računalnika. Skoraj vedno gre za uporabnike, ki uporabljajo vaš računalnik. Administrator računalnika ima tako ali tako že privzeto dostopa.
Tako, računalnik je sedaj pripravljen, da se odziva na zunanje pozive. Recimo, da smo na drugem računalniku z Windows XP in se želimo povezati na naš domači računalnik. Pojdimo v meni Start > Programs > Accessories > Communications > Remote Desktop Connection. Odprli smo program, ki omogoča terminalske dostope do drugih računalnikov. V programu vnesimo omenjeno IP številko domačega računalnika ter uporabniško ime in geslo; tisto, ki ju uporabljamo za prijavo na računalnik, ko sedimo pred njim. Kliknimo Connect in kmalu bomo ugledali zaslon našega domačega računalnika.
Še namig za tiste, ki dostopate do domačega Windows XP računalnika preko Windows 2000 računalnika. Uporabite program mstsc.exe, ki sicer ni del Windows 2000, vendar ga lahko vzamete z Windows XP računalnika iz mape WindowsSystem32.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Exclusive Networks Slovenia d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 51
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35
Zlati partner

Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 589 81 26
Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji, je globalno tehnološko podjetje za plačilne rešitve. Družba je del mreže Mastercard, ki obsega več kot 210 držav in ozemelj po ... Več

Seyfor d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več