Življenjski slog
17.05.2021 17:07
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prezračevalni sistemi rešujejo življenja

Vsako leto beležimo nove vročinske rekorde. Vsa ta toplota ima resne posledice za življenja in zdravje ljudi. Dober prezračevalni sistem lahko pomeni razliko med milino in peklom, pa tudi med zdravjem in boleznijo.
Prezračevalni sistemi in klimatske naprave skrbijo za redno izmenjavo zraka, kar pomeni čist in svež brez prahu, vonjav in virusov.
Prezračevalni sistemi in klimatske naprave skrbijo za redno izmenjavo zraka, kar pomeni čist in svež brez prahu, vonjav in virusov.

Prezračevalni sistemi poskrbijo za več kot le kroženje ali hlajenje zraka. So izredno pomembni doma ali na delovnem mestu. Poleg toplote, ki jo proizvajajo človeška telesa, lahko dober prezračevalni sistem izniči toplotni učinek računalniških naprav in drugih strojev. V času, ko so se pisarne preselile domov, ste zagotovo opazili, da je v tistem prostoru veliko bolj toplo kot drugje. Marsikdo se ne zaveda, da računalniške komponente potrebujejo veliko električne energije. Bolj kot je zmogljiva komponenta, več toplote sprosti v okolje. Razlika v temperaturi je še posebej opazna v večjih podjetjih, kjer je v enem prostoru večje število naprav. Zaskrbljujoče je dejstvo, da se veliko podjetij ne zaveda negativnih posledic vročih prostorov.

Zakaj investirati v dober prezračevalni sistem?

Pri izbiri ustreznega prezračevalnega sistema je potrebno upoštevati kar nekaj smernic. Medtem ko bo skoraj vsak novejši sistem zadovoljil vaše osnovne potrebe, boste z naložbo v sistem, prilagojen vašim prostorom poskrbeli za izkoristek polnega potenciala prezračevalne naprave. Začnite na začetku. Kaj je prezračevalni sistem? To je sistem naprav, ki s prezračevanjem izločijo nezaželene snovi iz ozračja: od plesni, bakterij in dima do vonjav in vlage. Prezračevanje je učinkovito takrat, ko notranji umazan zrak zamenjate s čistim zunanjim zrakom. Zakaj je kroženje zraka nujno?

Nedavna raziskava je pokazala, da ima vsak tretji dom težave z vlago. Če ste kdaj opazili kapljice vode na zunanji strani pločevinke v hladilniku, potem ste bili priča začetku kondenzacije. Proces je povezan s temperaturo, zrakom in vodno paro. Ko se zrak ohladi, se njegova relativna vlažnost dvigne in vodna para se spremeni v vlago. To se zgodi v tisočih gospodinjstvih po vsej državi, zlasti ponoči, ko je ogrevanje izključeno. Zrak doseže točko, ko ne more več zadržati vse vlage, zato se preseli na najhladnejše površine – okna, stene in za pohištvo. Kondenzacija je najpogostejša oblika vlage in sčasoma privede do plesni, ki lahko povzroči hude zdravstvene težave.

Vlažen dom je leglo pršic in bakterij

Ste vedeli, da so vlažni in plesnivi prostori glavni sprožilci astme? Če dom nima ustreznega prezračevalnega sistema in je posledično prisotna vlaga, postane odlično gojišče za pršice. Ko posameznik vdihne pršice ali pa se alergeni delci absorbirajo skozi kožo, to sproži alergijske reakcije, napade astme, ekceme, solzenje oči, srbenje in kihanje. Prezračevalni sistem takoj ublaži trpljenje bolnikov z dihalnimi težavami in v večini primerov težave izginejo za vedno.

Prana_new
Prezračevalni sistemi z rekuperacijo so najbolj učinkovita prezračevalna rešitev.

Vsakič, ko vstopite v vaš dom, vdihnete več ko 900 različnih hlapnih organskih spojin, med njimi tudi številne kemikalije, ki zastrupljajo kožo in dihalni sistem. Agencija za varstvo okolja opozarja, da so notranji prostori brez prezračevalnega sistema do 70 % bolj onesnaženi. Hlapne organske spojine izvirajo iz številnih virov, vključno s kozmetiko in osvežilci zraka. Po nekaterih dejavnostih, kot sta čiščenje in odstranjevanje barve, so vrednosti kemikalij lahko tudi do 1000-krat višje kot na prostem. Lastniki lahko sprejmejo ukrepe za zaščito sebe in svojih bližnjih z namestitvijo prezračevalnega sistema, ki bo skrbel za kroženje zraka po prostorih.

Izpostavili bomo prezračevalne naprave, ki po zbranih podatkih predstavljajo razumno izbiro glede na učinkovitost, ceno in funkcionalnost. Govorimo predvsem o klimatskih napravah in prezračevalnih sistemih z rekuperacijo.

Prostor ne le prezračuje, zagotavlja tudi kvaliteten zrak

Prana ventilacijski sistemi z rekuperacijo oziroma vračanjem toplote odvedenega zraka so najbolj učinkovita prezračevalna rešitev. Namesto da zgolj izvlečejo in nadomestijo notranji zrak, med samim procesom odvzamejo toploto odhajajočemu zraku in jo dodajo zraku, ki šele prihaja v prostor. Tovrstni sistemi od običajnega ogrevalnega sistema niso odvisni.

Za namestitev potrebujete le eno vrtino, njena prilagodljiva zasnova pa omogoča namestitev v stanovanja, hiše in poslovne prostore. Možgane sistema predstavlja izmenjevalnik toplote, ki zrak brez mešanja nasprotnih tokov istočasno dovaja in odvaja. Narejen je iz bakra, ki je odličen prevodnik in naravni antiseptik. Baker v rekuperatorju ustvari okolje, ki omogoča dezinfekcijo zraka, zato virusi, bakterije in mikrobi izgubijo sposobnost preživetja. Sistem lahko upravljate z daljinskim upravljalnikom ali regulacijskim stikalom.

Končni rezultat je prezračen prostor z zadostno količino predhodno segretega zraka, nasičenega s kisikom in z naravnimi ioni. Z učinkovitim sistemom si boste znižali stroške in se poslovili od plesni, vlage in bakterij. Čaka vas tudi subvencija Eko sklada, ki vam ob nakupu vrne nepovratno finančno spodbudo do 20 % naložbe.

Klimatska naprava je najboljši dodatek vsakemu domu

Klimatizacija je preprost postopek, ki pomaga izboljšati udobje stanovalcev. Gre za odvajanje toplote in vlage iz notranjosti doma ali poslovne nepremičnine. Klimatske naprave so priročna izbira, če potrebujete rešitev za hlajenje strežniških prostorov ali pisarn z večjim številom računalniških naprav.

Namesto vas smo se prebili skozi labirint ponudnikov klimatskih naprav, ki obljubljajo nepredstavljive zmogljivosti. Za eno izmed najbolj varnih in razumnih izbir se je izkazalo priznano podjetje Toshiba. Na vas je, da ugotovite, katera klimatska naprava je najboljša za vaš prostor. Izbirate lahko med notranjimi in zunanjimi napravami, ki se delijo na enoprostorske in večprostorske klimatske naprave.

Tako kot prezračevalni sistemi Prana, imajo tudi Toshiba klimatske naprave vrsto prednosti za izboljšanje zdravja in kvalitete bivanja. Skrbijo za kroženje in filtriranje zraka. S tem odstranijo onesnaževalce iz zraka, kar pripomore k okolju brez alergenih delcev in škodljivih snovi. Paziti morate le na pravilno vzdrževanje klimatske naprave, saj umazan sistem lahko prispeva k onesnaženju zraka v zaprtih prostorih.

Vročina lahko privede do delovne ali duševne otopelosti. Pri delu v vročem prostoru naša sposobnost razmišljanja drastično upade. Telo porabi več energije, da bi se ohladilo, zato je primerno klimatiziran prostor idealno okolje za boljšo produktivnost delavcev.

Toshiba se zavzema za zeleno prihodnost, zato v svojih napravah uporablja hladilno tekočino R32 z visokim izkoristkom. V primerjavi s priljubljeno tekočino R410A ima kar 3-krat manjši potencial globalnega segrevanja (GWP).

Več o prezračevalnih sistemih Prana in Toshiba klimatskih napravah pa najdete na spletni strani
sončni-sistemi.com. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem Sončni sistemi d.o.o..


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več