Telefoni
29.12.2009 16:12

Deli z drugimi:

Share

Hekerji razbili šifrirni mehanizem za pogovore preko mobilnih telefonov

Prvi virus za mobilni telefon Apple iPhone je pravzaprav črv, imenovan iPhone/Eeki.A, ki na okuženih napravah prikazuje fotografijo pop pevca Ricka Astleya.
Prvi virus za mobilni telefon Apple iPhone je pravzaprav črv, imenovan iPhone/Eeki.A, ki na okuženih napravah prikazuje fotografijo pop pevca Ricka Astleya.

Na tajnost pogovorov preko mobilnega omrežja lahko odslej kar pozabimo. Računalničarja Karsten Nohl in Chris Paget sta namreč na konferenci Chaos Communication Conference, ki je potekala v Berlinu, predstavila nadvse učinkovito metodo za razbiranje šifrirnega mehanizma, ki je doslej dovolj učinkovito varoval naše telefonske pogovore preko mobilnega omrežja.

Za napad na šifrirni mehanizem mobilnega omrežja po zagotovilih računalničarjev zadoščata le strojna oprema v vrednosti nekaj tisoč ameriških dolarjev in odprtokodna programska oprema, ki temelji na osnovi mavrične tabele velikosti dveh terabajtov. Po besedah Karstena Nohla je v mavričnih tabelah dovolj podatkov, da je z njimi mogoče dešifrirati praktično vsak telefonski klic.

Kljub temu bodo računalničarji v bližnji prihodnosti pripravili še obsežnejšo mavrično tabelo, na podlagi katere naj bi bilo mogoče dešifrirati tudi zelo kratke telefonske pogovore in celo kratka sporočila SMS. Predstavitev načina napada na šifrirni mehanizem mobilnega omrežja je na voljo na spletnem naslovu http://events.ccc.de/, medtem ko so mavrične tabele na voljo za prenos na naslovu http://reflextor.com/torrents/.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178
Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več