Prenosni računalniki
Računalništvo, telefonija
Triki in nasveti
24.09.2024 15:15
Posodobljeno 2 dneva nazaj.

Deli z drugimi:

Share

TEST: ASUS Zenbook S 14 – Intel je dobro opravil delo

Qualcomm, AMD in Intel – to so trije akterji, ki se trenutno bohotijo, kdo bo najboljši v letošnjem letu. Qualcomm je novinec, a se je z novimi čipi večinoma izkazal, še posebej z učinkovitostjo. AMD je kot odgovor na konkurenco pripravil nove čipe Strix Point (Zen 5 arhitektura), odgovarja pa še Intel s čipi Lunar Lake.

Spet se bomo spotikali ob nove oznake čipov. Intel Core Ultra 7 258V je eden izmed novih čipov in čeprav je poimenovanje bolj razumljivo kot pri AMD-ju (na primer AMD Ryzen AI 9 HX 370), se bomo na začetku vsi lovili.

ASUS Zenbook S 16, ki sem ga testiral z AMD-jevim čipom, in Intelov ASUS Zenbook S 14 sta po izgledu skoraj identična, zato se ne bom spuščal v podroben opis zunanjosti in različnih oblikovnih elementov. To si lahko preberete pri testu Zenbooka S 16.

PrednostiSlabosti
Nov Intel čip je zelo doberPremajhna svetilnost
Dobra baterijaVisoka cena
Odličen zaslon 
Razmeroma hiter pogon 
Dobra zasnova 

ASUS Zenbook S 14 glavne specifikacije

  • Procesor: Intel Ultra 7 258V (8 jeder, 8 niti, max. 4,8 GHz)
  • Grafična kartica: Intel Arc 140V
  • Zaslon: 14-palčni zaslon na dotik, 3K ločljivost, 500 kandel (nit), 120 Hz (0,2 ms)
  • RAM: 32 GB LPDDR5
  • Pogon: 1 TB NVMe M.2 PCIe 4.0 (WD SN560)
  • Povezljivost: Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4
  • Priključki levo: HDMI 2.1, 2x USB-C (Thunderbolt 4), 1x 3,5-mm priključek za slušalke
  • Priključki desno: 1x USB-A 3.2 Gen2
  • Baterija: 72 Wh, 65-W polnjenje
  • Teža: 1,2 kg
  • Ostalo: Harman Kardon zvočniki, Dolby Atmos

ASUS Zenbook S 14 cena?

  • ASUS Zenbook S 14 32GB/1TB: 2120 €

Na voljo dvoletna garancija z možnostjo podaljšanja na tri leta, če prenosnik kupite do konca leta in registrirate pri ASUS-u.

ASUS Zenbook S 14 – nekaj besed o obliki

Kar lahko rečem, je, da se mi tudi v temno sivi/črni izvedbi računalnik zelo dopade. Če bi lahko izbiral, se nagibam k skandinavsko beli različici, ki mi bo za vedno ostala v spominu.

Mešanica aluminija in keramike (t. i. ceraluminium) dobro opravi svojo nalogo na področju kakovosti in vzdržljivosti. Ohišje je zelo trdno, tečaj zaslona prav tako zanesljiv, čeprav dovoljuje rahlo tresenje zaslona ob premikanju. Upogibanja ni, razen malenkostnega na sredini tipkovnice, pa še to samo ob močnem pritisku.

Pričakovano je Zenbook S 14 lažji od 16-palčne različice (1,2 vs 1,5 kg), kar pomembna razlika za tiste, ki pogosto potujejo s prenosnikom. Tudi na splošno manjši odtis (okoli pasu meri samo 1,1 cm) bo bolj prijazen za shranjevanje v nahrbtniku ali potovalki. Kljub vitkosti so ga vseeno opremili s kar solidnim številom priključkov: 2x USB-C (Thunderbolt 4), HDMI 2.1, USB-A 3.2 in 3,5-mm priključek za slušalke. Za kaj več boste potrebovali USB vozlišče.

Povežete lahko do dva monitorja v 4K ločljivosti (60 Hz). Če imate dostop do 8K zaslona, podpira tudi to. Štirje zvočniki, ki jih je uglasil Harman Kardon, so razmeroma dobri za standarde prenosnikov, manjka jim pa prodornost in tudi najvišja glasnost, če bi želel na poti pogledati kakšen film.

Si Intel lahko oddahne z novimi čipi?

Intel Ultra 7 258V je lansiran, ko se njegovemu stvaritelju ne piše ravno dobro. Njegovi namizni sovrstniki se v zadnjem času soočajo s številnimi težavami, ki so omajali ugled nekoč največjega proizvajalca čipov. Celo do te mere, da bodo morali odpustiti več tisoč zaposlenih. Izgubili naj bi tudi posel s Sonyjem za dobavo čipov za PlayStation 6, kjer je bil zopet boljši AMD.

Na svojih vezjih torej nosi kar veliko breme. Intel si ne more privoščiti še enega spodrsljaja in tudi potrošniki hočemo, da Intelu uspe povratek, ker je konkurenca vedno dobra za kupca. Prvi rezultati so spodbudni, zato si Intel lahko oddahne. Dobro so opravili svoje delo.

Še boljša novica je, da je ASUS tokrat uporabil veliko hitrejši pogon (Western Digital SN560). Še vedno je počasnejši od najhitrejših PCIe 4.0 pogonov, kar pa je vseeno bolje od pogona v Zenbooku S 16, ki je bil na ravni prejšnje generacije.

Zenbook ni linija, ki bi bila kot nalašč za igranje iger, pa vendarle sem vsakič pozitivno presenečen, kako zmogljive so postale integrirane grafične kartice. Pri AMD različici se je dobro obnesla grafika Radeon 890M, tudi Intelova Arc ni od muh. Kvečjemu je celo enakovredna nasprotnica, vsaj v igrah, ki sem jih preizkusil (več spodaj). Hudega pregrevanja ni, ventilatorji se obnašajo kot se morajo in se vklopijo, ko je res potrebno. Edina vroča točka je na vrhu tipkovnice, pod katero se po vsej verjetnosti neposredno nahaja čip. 

Prenosnik ASUS Zenbook S 14 pa ne boste kupili, zato ker boste na njem nažigali igre. Boste jih, ampak šele po opravljenem delu ali učenju. Intel Ultra 7 258V je mobilni čip, ustvarjen za pisarniške naloge. Pri tem je skoraj neslišen, ker je ventilatorjem ukazano, da se ne rabijo vklopiti ob vsakem manjšem naporu.

To je računalnik, ki ga z veseljem vzameš s seboj na službeno pot ali počitnice, ker veš, da te pri tem ne bo oviral in ti bo nudil vse, kar rabiš za delo in sprostitev. Še posebej, ker je tudi baterija pripravljena na polmaratone. Ni rekorderka, kot na primer pri Mac in Snapdragon računalnikih, je pa novi čip v primerjavi s predhodniki veliko bolj učinkovit, kar se pozna pri avtonomiji.

V delovni vlogi zdrži do med 7 in 10 ur, večino časa dovolj za klasičen delovnik. S tem mislim, da boste istočasno uporabljali pošto, Word, Photoshop za osnovno oblikovanje, brskali po spletu in poslušali glasbo. Vklopljen je bil Uravnotežen profil delovanja, svetilnost na 70 %. Če ga boste želeli na dopustu uporabiti za filmski večer, boste lahko Netflix brez težav gledali več kot 10 ur. Če boste zmanjšali svetilnost, boste iz baterije dobili še kakšno uro.

Ko je čas za igre, se baterija iztroši v dveh urah, ali še celo hitreje, če boste igrali res naporne igre. Če iščete računalnik, s katerim boste ustvarjali res hude 3D projekte, iščite v višjem rangu z namenskimi grafičnimi karticami. ProArt je dobra izbira, vendar zaradi cene marsikomu nedostopna. Zaslon z odličnim OLED panelom je drugače dovolj sposoben za oblikovalska dela, ima celo Pantone certifikat, barve so natančne, svetilnost (500 kandel) pa je malenkost preslaba za uporabo na neposredni sončni svetlobi, zato glejte, da nimate delovne mize direktno ob oknu. Malce sem naveličan zaslonov s sijajem, ker so odsevi pod določenim kotom zelo nadležni in moteči za delo.

Najbolj pa sem vzhičen, da ASUS Zenbook S 14 ne troši energije med spanjem. Ne vem, ali sem naredil kaj drugače kot običajno, a pri Windows prenosnikih me vedno moti, da ko prenosnik dam v spanje v petek, je v ponedeljek izpraznjen. Tokrat nisem imel teh težav. Ali je ASUS kaj spremenil v nastavitvah ali pa Microsoft v kakšni posobitvi. Kakorkoli, je bil že čas, da se to uredi.

Naslednje številke so razkrili testi:

  • CrystalDiskMark: 5007 MB/s (branje), 3500 MB/s (zapisovanje)
  • Geekbench 6: 2687 (Single), 11098 (Multi)
  • PCMark: 6335
  • Cinebench 2024: 120 (Single), 506 (Multi)
  • 3DMark TimeSpy: 3622 (splošno), 3415 (grafična zmogljivost), 5519 (zmogljivost procesorja)
    • Steel Nomad Lite. 3190
    • Night Raid: 28066, 37524 (GPU), 11558 (CPU)

Še igre:

  • Cyberpunk 2077: 32 fps (1080p, Medium)
  • Shadow of the Tomb Raider: 69 fps (1080p, Low)
  • Baldur’s Gate 3: 38 fps (1080p, Low)

Glede na to, da je več kot sposoben igrati grafično zahtevne igre, boste na njem lahko igrali tudi PUBG, CSGO, Valorant in podobne igre, ki ne prioritizirajo grafiko, in to pri dostojno visokih fps-jih.

O umetni inteligenci na novejših prenosnikih sem že govoril in si lahko preberete na prejšnjih ASUS testih. Za večino AI ne bo nič revolucionarnega, tudi redko v pomoč pri vsakdanjih nalogah. Ko se vam bo nabralo veliko fotografij in posnetkov, je priročen StoryCube za hitrejše iskanje in organizacijo. Program Amuse tukaj ne pride v poštev zaradi slabše zmogljivosti pri nalogah umetne inteligence, zanašamo se zgolj na procesor in NPU čip z zmogljivostjo do 48 TOPS, ASUS ProArt pa ima še RTX 4070, ki prevzame največ bremena.

ASUS Zenbook S 14  – dober, dokler se zavedate njegovih omejitev

Kupite ga, zato ker potrebujete dober računalnik za delo ali pa za učenje in popoldansko sprostitev (igre, filmi …) in ker potrebujete dobro baterijo. Ne kupujte ga, če nameravate z njimi delati resna grafična dela, ker ni namenjen temu. Ima potencial za dober razvijalski računalnik, še posebej z Linuxom.

Navdušil vas bo zaslon, Intel čip, udobno tipkanje, odlična izdelava, lepa zasnova in na splošno dobra uporabniška izkušnja.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več
Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,