Prenosni računalniki
Operacijski sistemi
Računalništvo, telefonija
Trdi diski
Namizni računalniki
Programska oprema
Triki in nasveti
06.09.2024 07:00
Posodobljeno 33 minut nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako ustvariti varnostno kopijo za Windows 11?

Slike, posnetki, občutljivi delovni dokumenti … Pomislite, kako bi se počutili, če bi se zbudili in ostali brez vseh podatkov. Tepli bi se po glavi, da si niste prej uredili varnostne kopije sistema Windows ali posameznih datotek.

Obstaja več načinov. Nekateri so že vgrajeni v operacijski sistem, druge moramo naložiti neposredno pri razvijalcu in po potrebi tudi plačati, na voljo pa so tudi brezplačni preizkusi. Najprej bomo razložili, kako nam že sam Windows 11 dovoli ustvarjati varnostne kopije. Osredotočili se bomo bolj na kopiranje map/datotek in programov in ne na same nastavitve, ki si jih lahko varnostno kopirate že z uporabo Microsoft računa, kar pomeni, da se boste morali posloviti od lokalnega profila.

Windows – varnostno kopiranje

Prva možnost je uporaba oblaka, ki ga je le potrebno vklopiti v nastavitvah in pa seveda plačati naročnino, razen če ste že naročeni na enega izmed OneDrive paketov. Če imate naročnino na Microsoft 365, boste v okviru nje imeli na voljo nekaj prostora (1 TB) za varnostno kopiranje. Na ta način si lahko ustvarite kopijo pomembnih datotek, programov, Windows nastavitev, vseh računov, shranjenih Wi-Fi omrežij in gesel. Kje začeti?

  • Pojdite v začetni Start meni ali pa kliknite tipko Windows na tipkovnici. Vtipkajte Varnostno kopiranje, kar vas bo napotilo v prave nastavitve.
  • Če imate že povezan OneDrive profil, boste čisto spodaj levo videli, koliko prostora imate na voljo za varnostne kopije. V nasprotnem primeru morate najprej zakupiti OneDrive paket.
  • Na voljo boste imeli več kategorij: mape, programi, nastavitve, poverilnice … in pri vsaki lahko izberete, kaj točno bi radi varnostno kopirali.
  • Ko ste pripravljeni, stisnite gumb Varnostno kopiraj (spodaj desno).

Še ena opcija s programom OneDrive je, da uporabite kar namizno različico, ki vam bo varnostno kopirala vse, kar imate shranjeno v mapah Slike, Video, Dokumenti, Namizje in podobno. Kopiranje je lahko samodejno in je po prvi vzpostavitvi eden najlažjih načinov, kako kopirati pomembne datoteke.

Torej:

  • Namestite program OneDrive, pogosto je že kar privzeto nameščen na računalnikih z operacijskim sistemom Windows 11.
  • Kliknite na OneDrive ikono → Pomoč → Nastavitve → razdelek Sync and back up → Manage backup.
  • Izberite, kaj želite kopirati in počakajte, da se proces zaključi.

Na koncu boste do vseh kopiranih map/datotek lahko dostopali na vseh računalnikih z Windows 11, na katerih ste povezani z istim računom.

To sta dva zelo enostavna načina za varnostno kopiranje, vendar marsikdo ni pripravljen plačevati za oblak ali pa mu ne zaupa.

Na pomoč priskočijo zunanji diski

Naslednja rešitev zahteva uporabo zunanjega diska, najbolje kar SSD, razen če vas ne motijo počasnejše hitrosti HDD diska. Na ta način lahko izberete posamezne datoteke in mape, ki bi jih radi kopirali, ne pa programov.

  • Za začetek povežite zunanji disk z računalnikom.
  • V meniju Start poiščite Nadzorno ploščo.
    • V zgornjem desnem kotu boste videli spustni meni Prikaži po, kjer boste izbrali filter Kategorija.
  • Pod kategorijo Sistem in varnost izberite Varnostno kopiranje in obnavljanje (Windows 7). Zdaj vam je morda jasno, da ta načni varnostnega kopiranja obstaja že kar nekaj časa.
  • Čisto spodaj levo kliknite na Zgodovina datoteke.
    • V novem oknu bi se vam moral prikazati zunanji disk, ki ga hočete uporabiti za varnostno kopiranje.
  • Ko boste kliknili na gumb Vklopi, se bo začela ustvarjati varnostna kopija izbranih map in datotek.

Še pred tem pa lahko v stranski vrstici izključite datoteke in mape, ki jih ne bi radi kopirali na zunanji disk. V naprednih nastavitvah lahko izberete pogostost varnostnega kopiranja in koliko časa naj varnostne kopije ostanejo v arhivu zunanjega diska.

Pri tem načinu morate imeti zunanji disk ves čas priklopljen, če želite, da se varnostno kopiranje izvaja samodejno in ves čas.

Ustvarite posnetek sistema Windows 11

Sistemska slika prav tako obstaja že vrsto let in je še vedno čisto veljavna možnost za varnostno kopiranje. Sistemska slika ustvari popolno kopijo Windowsa, kar pomeni, da boste varnostno kopirali vse programe, nastavitve in datoteke, ki jih imate na računalniku. Na žalost se v primeru obnovitve ne da obnoviti zgolj posameznih datotek, ampak nujno celoten sistem. Še vedno je to zelo uporabno v primeru, da zaženete računalnik in se vam pojavi moder zaslon smrti ali kakšna druga resna težava, ki vam prepreči uporabo računalnika.

Ustvarjeno sliko lahko shranite na zunanji disk ali poljubno omrežno mesto. Lahko jo shranite tudi na lokalni pogon, vendar boste v primeru okvare pogona izgubili tudi posnetek sistema.

  • V Nadzorni plošči spet filtrirajte po kategorijah in kliknite na Varnostno kopiranje in obnavljanje (Windows 7).
  • Tokrat kliknite na Ustvari posnetek sistema in izberite, kam ga želite shraniti.

Kaj pa, ko želite obnoviti sistem iz posnetka?

  • Če ste posnetek shranili na zunanji disk, ga priklopite na računalnik.
  • Če je računalnik delujoč in lahko pridete do namizja, pojdite v Nastavitve → Sistem → Obnovitev → Napredni zagon → Znova zaženi zdaj.

Po ponovnem zagonu računalnika se vam bo prikazalo okno, kjer boste v naprednih nastavitvah našli možnost obnovitve s posnetkom sistema. Sledite navodilom na zaslonu in v kratkem času boste imeli na dosegu vse podatke.

Kaj pa, če ne morete priti do namizja?

  • Imejte pripravljen pogon, kot da bi hoteli na sveže namestiti Windows 11.
    • Pomagate si lahko s programom Rufus ali Macrium Reflect, namestitveno datoteko Windows pa dobite kar na uradni Microsoft strani.
  • Namesto namestitve Windowsa 11 izberite Popravi računalnik (Repair your computer).
  • Kliknite na Odpravljanje napak (Troubleshoot) in nato Obnovitev s posnetkom sistema (System Image Recovery).
  • Izberite zunanji disk, kamor ste si shranili posnetek sistema in nato počakajte, da se obnovitev zaključi.

To so načini za varnostno kopiranje, ki vam jih privzeto omogoča Windows 11. Obstaja še kopica drugih programov, mnogi izmed njih pa nudijo veliko bolj podrobno kopiranje in reševanje podatkov.

Priljubljena izbira je Macrium Reflect, ki jo uporablja tudi naš urednik. Sicer gre za plačljiv program (42 € na leto), vendar je za pokušino na voljo 30-dnevni brezplačni preizkus, kar je dovolj časa, da se seznanite z njegovimi funkcijami in uvidite, ali je program dovolj dober za vaše potrebe.

Macrium Reflect dovoli, da si ustvarimo rešilni pogon v primeru, da iz določenega razloga ne uspemo zagnati sistema. Pogon oziroma Rescue Media lahko naložimo na USB ključek, spreminjamo določene nastavitve, na primer ali želimo BitLocker enkripcijo in podobno. Če ste kdaj uporabljali Rufus za ustvarjanje namestitvenega pogona, potem vam ta postopek ne bo tuj. V primeru, da se vam zgodi katastrofa, imate plan B, na katerega se lahko zanesete.

Še boljše funkcije pa so za ustvarjanje varnostnih kopij celotnega sistema Windows ali pa posameznih map in datotek. Ustvarite jih lahko več, na zunanje pogone ali sekundarne diske pa jih shranite po želji, pogoj je le dovoljšnja količina prostora. Izbiramo lahko tudi med diferencialnim in inkrementalnim varnostnim kopiranjem.

Ali boste izbrali OneDrive, varnostno kopiranje na zunanji disk, Macrium Reflect ali podobno rešitev, na začetku niti ni tako pomembno. V vsakem primeru boste na boljšem, kot ste sedaj, kar je tudi namen tega članka. Morda se vam doslej potreba po varnostnem kopiranju ni zdela smiselna, vendar je dovolj, da se samo enkrat zgodi neljubi dogodek – in izgubili boste vse podatke.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več