Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
22.08.2024 10:10

Deli z drugimi:

Share

Do najboljše izobrazbe s štipendijo MORS

Ko vstopamo v svet odraslih, podcenjujemo vrednost dobre izobrazbe.

Zavedamo se, da jo potrebujemo. Ne zavedamo pa se, kako močno dobra ali slaba izobrazba kroji našo prihodnost. Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije (MORS) nudi finančno podporo dijakom in študentom, da se lahko v polni meri posvetijo izbranemu študiju, obenem pa si zagotovijo varno prihodnost in razgibano zaposlitev po koncu šolanja. Štipendija Ministrstva za obrambo je več kot le denarna pomoč. Gre za celovit program, ki vključuje finančno podporo, dragocene izkušnje že v času študija in priložnost za nadaljnji karierni razvoj.


“Za štipendijo Slovenske vojske sem se odločil predvsem zato, ker sem si na ta način zagotovil poklic po šolanju. Že štirikrat sem bil na taboru MORS in mladi, kjer sem spoznal, da mi je vojaški način življenja pisan na kožo. Ob podpisu pogodbe o štipendiranju sem zelo ponosen nase, saj sem si s tem zagotovil bodočnost.” Matej Cajhen, štipendist MORS


Pogoji za pridobitev štipendije

Štipendije MORS so namenjene dijakom in študentom, ki izpolnjujejo določene pogoje. Prvi pogoj je primerna starost, dijaki, ki se vpisujejo v prvi letnik, ne smejo biti starejši od 18 let, študenti pa ob vpisu v prvi letnik ne smejo biti starejši od 23 let. Kandidati morajo biti zdravi in sposobni za vojaško službo, imeti morajo slovensko državljanstvo, pridobiti pozitivno varnostno soglasje ter imeti ustrezen šolski uspeh, ki lahko štipendistom odpre vrata do še višje štipendije.

Štipendije so prioritetno namenjene dijakom in študentom, ki se izobražujejo na področjih, kot so strojništvo, elektrotehnika, računalništvo in informatika, telekomunikacije, gradbeništvo, promet in pomorstvo, kemija, mehatronika, zdravstvo ter za poklic avto serviserja in kuharja. V kolikor pa so dijaki oz. študenti drugih smeri, pa naj svoje možnosti preverijo na spletni strani www.postanivojak.si ali na najbližji Upravi za obrambo.  

Splača se potruditi za dobro oceno

Prejemniki štipendij prejmejo mesečno finančno podporo, ki jim pomaga pri kritju stroškov študija in bivanja. Osnovna štipendija za dijaka znaša 25 % minimalne slovenske plače, za študenta pa 32 % minimalne slovenske plače. Štipendija se poveča z dodatkom na opravljeni letnik, z dodatkom na učni uspeh in z dodatkom za opravljeno temeljno vojaško strokovno usposabljanje.

Višina štipendij je med višjimi v državi in za leto 2024 znaša za dijake od  343 € do 475 € na mesec, za študente pa od 401 € do 688 € na mesec. Sam znesek pa je odvisen od letnika vpisa in povprečne ocene štipendista.

Ministrstvo za obrambo pa štipendistom ne nudi le finančno pomoč, ampak tudi ugodnosti na drugih področjih: pomoč pri izdelavi diplomskih nalog, praksa na ministrstvu, pridobivanje izkušenj na taborih in usposabljanjih, svetovanje in še več.

Obveznosti štipendistov 

Štipendija pa ne prinaša le ugodnosti, ampak tudi določene obveznosti. Prejemniki štipendij se zavežejo, da bodo po zaključku študija zaposleni v Slovenski vojski za vsaj toliko časa kot je trajala štipendija. Dolžina te obveze je odvisna od trajanja prejemanja štipendije, obenem pa štipendistom omogoča takojšnjo zaposlitev po končanem šolanju.

Štipendije tudi za bodoče pogodbene rezerviste

Ministrstvo za obrambo je objavilo Javni natečaj za podelitev kadrovskih štipendij za poklicne vojake in častnike. Hkrati pa je za možnost vključitve v pogodbeno rezervno sestavo Slovenske vojske po opravljenem šolanju oziroma študiju, objavilo tudi Javni natečaj za podelitev štipendij kandidatom za vojake in častnike pogodbene rezervne sestave Slovenske vojske.

Postopek prijave

Kandidati morajo izpolniti prijavnico, ki je na voljo na www.postanivojak.si ali na Upravi za obrambo na območju vašega stalnega prebivališča, kjer vam bodo nudili tudi pomoč in dodatne informacije. Poleg izpolnjenega obrazca je potrebno priložiti še druga dokazila, kot so šolski uspeh, motivacijsko pismo in morebitna priporočila. Vsi interesenti se lahko prijavite do vključno 30. septembra 2024.


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem MORS.
Vas zanima več iz te teme?
izobraževanje


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več

UV LED TISKALNIK

Brezje pri Dobrovi 74b, 1356 Dobrova, Tel: 041 735 643
Tisk Tavčar Tisk Tavčar d.o.o. je v osnovi družinsko podjetje z 20-leti grafičnih izkušenj, pa tudi strojništvo in elektronika jim nista tuja.Predstavljajo vam UV LED tiskalnik, ... Več

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več