Računalništvo, telefonija
26.07.2024 15:02

Deli z drugimi:

Share

OpenAI naznanil SearchGPT, UI spletni brskalnik, ki bo konkuriral Googlu

Googlov in Perplexityjev rival bo sprva dostopen omejenemu številu uporabnikov kot prototip, cilj pa je integracija s ChatGPT-jem.

OpenAI je končno uradno naznanil vstop na področje spletnih brskalnikov. Pripravljajo namreč SearchGPT, ki je v bistvu spletni brskalnik, ki ga poganja umetna inteligenca in ima “real-time” dostop do podatkov na internetu.

Kot vidimo na sliki se vse skupaj začne s tekstovnim oknom, v katerem je vprašanje: “What are you looking for?”. Namesto klasičnih rezultatov v obliki povezav, SearchGPT skuša organizirati in logično predstaviti rezultate. Primer OpenAI-ja je pokazal, kako novi UI brskalnik poišče informacije o glasbenih festivalih, prikaže kratek opis dogodkov in doda povezave.

An example of SearchGPT query where the user searches for “music festivals in Boone, North Carolina” in August 2024. The model delivers real time information scraped from the web, including links to sources.
Vir: OpenAI

SearchGPT je za zdaj zgolj prototip. Kayla Wood, OpenAI-jeva predstavnica za odnose z javnostmi je za portal The Verge povedala, da UI spletni brskalnik poganja GPT-4 družina modelov, v prvi fazi pa bo na voljo samo 10.000 testnim uporabnikom. Woodova dodaja, da OpenAI pri gradnji iskalnih rezultatov sodeluje s “third-party” partnerji. Njihov cilj je integrirati brskalnik direktno v ChatGPT.

To je začetek nečesa, kar bi lahko postala pomembna grožnja Googlu, ki je pohitel s funkcijami umetne inteligence v svojem iskalniku, saj se boji, da se bodo uporabniki zgrinjali h konkurenčnim izdelkom, ki najprej ponujajo orodja. Prav tako postavlja OpenAI v bolj neposredno tekmo proti zagonskemu podjetju Perplexity, ki se oglašuje kot “UI iskalnik odgovorov”. Perplexity je bil pred kratkim deležen kritik zaradi funkcije UI povzetkov, za katero so založniki trdili, da neposredno krade njihovo delo.

Zdi se, da je OpenAI to dogajanje opazoval in pravi, da uporablja bistveno drugačen pristop. V blog objavi je podjetje poudarilo, da je bil SearchGPT razvit v sodelovanju z različnimi medijskimi partnerji, ki vključujejo organizacije, kot so lastniki The Wall Street Journal, The Associated Press in Vox Media, matično podjetje portala The Verge. “Partnerji so dali dragocene povratne informacije in zato še naprej tesno sodelujemo,” pravi Wood.

Hiter napredek OpenAI-ja je ChatGPT-ju prinesel milijone uporabnikov, vendar se stroški podjetja povečujejo. Ta teden je bilo objavljeno, da bi lahko OpenAI-jevi stroški učenja modelov letos dosegli 7 milijard dolarjev, pri čemer bi milijoni uporabnikov brezplačne različice ChatGPT le še dodatno povečali to številko. SearchGPT bo sprva brezplačen za uporabo in ker se zdi, da ta trenutno nima oglasov, je jasno, da bo OpenAI moral kmalu zagotoviti monetizacijo.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
umetna inteligenca


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več