Računalništvo, telefonija
Telefonija
Slušalke
Triki in nasveti
19.07.2024 12:00

Deli z drugimi:

Share

Test: Sony WH-1000XM5 – zagotovo med najboljšimi na svetu

Sony je s svojo serijo slušalk WH-1000 zadel v terno. Sony WH-1000XM4 še danes, kljub temu da so izšle 2020, pogosto pristanejo na seznamu najboljših. In tudi tretja generacija ni bila od muh.

To je družina slušalk, za katero lahko rečemo, da se učijo, da se razvijajo in poslušajo mnenja uporabnikov. Vsaka generacija je bila boljša in zato se tudi vsako nestrpno pričakuje. Sony WH-1000XM5 so tudi že stare dve leti in njihovo naslednico lahko pričakujemo enkrat v 2025. Še kar nekaj časa do izida, kar pomeni, da so peta generacija še vedno aktualne in bodo tudi ostale po izidu XM6.

Testiral sem jih dober mesec in v tem času sem ugotovil, zakaj so tako opevane.

PrednostiSlabosti
Odličen zvokNe ravno prenosljive
Zelo dobro odpravljanje hrupa iz okoliceNi uradnega certifikata za vodotesnost
Enostavno upravljanjeNiso primerne za igranje iger
Med najbolj udobnimi 
Dober zvok med klici 
Povezovanje z dvema napravama 

Sony WH-1000XM5 cena?

Njihova maloprodajna cena ob izidu je bila 420 €, zdaj jih pogosto lahko najdemo za okoli 300 € ali celo manj.

Sony WH-1000XM5 – preprostost in lepota gresta z roko v roki

Ko jih prvič pogledaš, si misliš, da se na njih ne dogaja veliko. So zelo preprostega izgleda, kar je tudi del njihovega šarma. Sony logo je samo na tečajih, ki drži ušesne skodelice pritrjene na obroč slušalk. »Umazana« bela ali bež-sivo barva se mi izredno dopade, čeprav so tudi črne slušalke paša za oči. Veliko imajo tudi oblin in če jih primerjam s predhodnicami, delujejo kot da so bile izdelane iz enega kosa. Manj je teh vidnih prostorov med komponentami, kar daje občutek celovitosti. Odprtine za mikrofone so komajda opazne, obroč je izredno tanek, a bogato obložen s spominsko peno.

Ušesne skodelice so iz veganskega usnja, kar je nekako postala moda v zadnjem času. Tudi na telefonih vse pogosteje, sploh pri kitajskih proizvajalcih, naletimo na »faux« usnje. Usnje in posledično skodelice so izredno prijetne na dotik, še bolj pomembno pa, da so neverjetno udobne. Večkrat sem jih uporabljal tudi po 8 ur na dan in v tem času razen manjšega znojenja proti koncu nisem občutil nelagodnosti. Udobje res jemljejo resno pri Sonyju. Zaradi teksture jih lahko tudi zelo enostavno čistite.

Vrhunsko udobje je očitno nalezljivo, ker nimam pripomb tudi glede pene na obroču. Če že pri testiranju slušalk naletim na napako, je to običajno pena na obroču, s katero mnogi skoparijo.

Slušalke se vrtijo, obračajo, ne morejo se pa čisto zložiti kot na primer pri Sony WH-1000XM4. Prenosljivost je zaradi tega slabša, tudi priložena potovalna torbica je nekoliko večja, zato jo boste težje pospravili v nahrbtnik ali pa nosili v roki. Prav tako morate paziti, da vas med uporabo ne ujame nevihta ali naliv. Slušalke Sony WH-1000XM5 nimajo uradnega certifikata za vodotesnost. Manjše kapljice in pljuski vode ne bodo povzročali težav, vseeno pa jih poskusite ohraniti suhe.

Za upravljanje imate na voljo najprej fizična gumba na levi slušalki za preklapljanje med odpravljanjem hrupa (ANC) in transparentnim načinom, ki prepušča zvok iz okolice. Drugi gumb je za vklop in Bluetooth seznanjanje. Trije kliki na gumb za ANC so bližnjica do predvajanja glasbe iz Spotifyja, če ga uporabljate. Funkcija vsaj pri meni ni bila vedno zanesljiva, pogosto sem moral ponoviti potezo, da se je Spotify zbudil.

Desna slušalka nima gumbov, ima pa zunanje ohišje, ki je občutljivo na dotik. Drsanje gor ali dol pomeni prilagajanje glasnosti, dva klika za javljanje na klic ali premor skladbe, če pa celotno slušalko pokrijemo z dlanjo se vklopi transparentni način. Glasba se tudi samodejno ustavi, ko slušalke snamemo.

Na desni slušalki je še 3,5-mm priključek za kabelsko povezovanje in USB-C priključek za polnjenje. Nekaj časa sem slušalke bil primoran uporabljati za igranje iger na računalniku, in ker računalnik nima podpore za Bluetooth, sem uporabil priloženi kabel. Kar me je čudilo, je padec kakovosti zvoka oziroma kako neprimerne so za resno igranje večigralskih iger, kjer je razločevanje zvokov izredno pomembno. V brezžičnem načinu se po daljšem mirovanju slušalke samodejno izklopijo, ko so povezane s kablom, moraš to storiti ročno. Če pozabiš, se lahko vrneš za računalnik in naletiš na prazne slušalke. Na srečo se v nekaj minutah napolnijo za večurno uporabo.

Zvok, ANC in funkcije

Imel sem srečo, če lahko temu tako rečem, da sem jih lahko preizkusil ravno, ko so mi pod oknom dnevne sobe rajali delavci. Hrupa je bilo v obilici, od rušilnega kladiva (štemarce) do mešalca za beton in splošne razposajenosti delavcev, ampak če sem se želel odmakniti od direndaja, nisem rabil zapustiti sobe. Slušalke na glavo, vklopiš ANC, povežeš na televizijo in uživaš v seriji, kot da se zunaj nič ne dogaja. Tako dobro odpravljajo zvok. Še posebej sem bil presenečen nad omilitvijo nizkih tonov štemarce. Slišal sem morda le še nekaj njenih šepetljajev oziroma sem bolj čutil vibracije kot pa slišal njen zvok.

Vzel sem jih tudi na dnevne sprehode in vikend izlete, kjer sem želel preizkusiti, kako se odzovejo na ropot množice okoli mene. Na gradbišču je bilo veliko nizkih tonov, v jasnosti pa več visokih tonov, s katerimi je imel še manj težav. ANC je torej na izredno visokem nivoju.

Imajo pa eno motečo funkcijo, ki na papirju deluje priročno. Če med poslušanjem spregovoriš, se vklopi transparenten način in glasba se zaustavi. Če med glasbo radi pojete ali pa na primer ko sem slušalke uporabljal za igranje iger in iz jeze ali veselja izrazil svoje mnenje, je to lahko nadležno. Na srečo lahko funkcijo izklopimo.

Sony WH-1000XM5 podpirajo povezovanje z dvema napravama hkrati, tako kot vse spodobne slušalke. V aplikaciji je izenačevalnik, funkcija za izboljšanje basov, funkcija za analizo ušes za boljši prostorski zvok, možnosti prilagajanja ANC-ja in t. i. razdelek za varno poslušanje, ki analizira uporabo slušalk in z zbranimi rezultati opozori, ali smo preveč pritrjeni na slušalke, ali glasbo poslušamo preveč glasno in podobno. Priznam, da sem nekajkrat pokukal v to sekcijo, nisem se pa držal podanih nasvetov.

Kaj pa zvok? Ta je vrhunski. Zamenjali so gonilnike (iz 40 mm na 30 mm) in kljub manjši velikosti niso izgubile svojega pompa. Basi so zelo spodobni, zvočna kulisa je prostorna in več kot dovolj sposobna, da vsak zvočni element pride do izraza. Vse je nekako na svojem mestu. Ne veljajo zaman za ene najboljših na trgu.

Baterija zdrži dobrih 25 ur z vklopljenim ANC-jem, brez pa še dodatnih 7-8 ur. Daleč od tega, da bi bile najboljše v tem segmentu, vendar sklepam, da je to dovolj dolgo, da ne bo pripomb uporabnikov. Glede na to, da konkurenca (na primer Sennheiser Momentum 4) ponuja tudi 60 ur in več, domnevam, da bo Sony z naslednjo generacijo želel okrepiti baterijo.

Sony WH-1000XM5 – za iskalce najboljšega zvoka

Sony WH-1000XM5 spadajo med najboljše, kjer najdemo še velikane, kot so Sennheiser Momentum 4, Sonos Ace, Bose QuietComfort Ultra … Dobili boste odličen zvok, udobje, enostavno upravljanje in zelo privlačne slušalke.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Sony slušalke Sony WH-1000XM5


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več
Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več