Trdi diski
12.04.2024 11:15

Deli z drugimi:

Share

Bomo v prihodnje podatke shranjevali na optične medije?

Nadobudni kitajski strokovnjaki so razvili medij v velikosti klasične optične plošče, na katerega je mogoče shraniti kar 125 terabajtov podatkov.

Ker prostora za shranjevanje podatkov ni nikoli dovolj, strokovnjaki iščejo načine, kako shraniti še več podatkov na manjše pomnilniške enote. Zanimiv podvig je pred kratkim uspel kitajskim znanstvenikom. Ti so namreč razvili posebno metodo shranjevanja podatkov, ki naj bi za kar nekaj časa odpravila težavo prostorom za shranjevanje digitalnih vsebin.

Nadobudni kitajski strokovnjaki so namreč razvili medij v velikosti klasične optične plošče, na katerega je mogoče shraniti kar 125 terabajtov podatkov. To je približno tisočkrat več, kot lahko shranimo na štirislojno optično zgoščenko Blu-Ray. Osnova novega pomnilniškega medija je plastična masa, za zapis pa se uporablja laser z nanometrsko natančnostjo in tridimenzionalni zapis.

Novi pomnilniški medij bo primeren predvsem za arhiviranje podatkov v narodnih arhivih, muzejih in knjižnicah. Morda ga bo mogoče uporabljati tudi v podatkovnih centrih. Trenutno še ni znano, kdaj bo novi optični pogon postal resničnost. Upajmo, da se bo vendarle zgodilo v bližnji prihodnosti.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
zunanji trdi disk

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808