Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
04.08.2023 07:00

Deli z drugimi:

Share

Vzvratni inženiring z Geomagic Design X

Vzvratni inženiring je vse bolj priljubljena tehnika v industriji. Postopek vključuje merjenje in analizo fizičnega objekta brez izvirnih risb in dokumentov ter njegovo rekonstrukcijo in reprodukcijo z uporabo CNC stroja ali 3D tiskalnika.

ZAJEM PODATKOV – POMOČ V TEHNOLOGIJI 3D SKENIRANJA

Nujen korak pred vzvratnim inženiringom je uporaba 3D skenerja za pridobitev kar najbolj natančnih 3D podatkov predmeta. V tem primeru je bil uporabljen Shining3D FreeScan UE Pro. Gre za ročni laserski 3D skener z metrološko natančnostjo do 0,02 mm. 3D-podatki objekta so bili dobro predstavljeni v načinu skeniranja križnih laserskih linij. Podatki se nato obdelajo in pretvorijo v datoteko STL.

3D skeniranje kosa s pomočjo Shining3D FreeScan UE Pro

PORAVNAVA V 3D PROGRAMU GEOMAGIC DESIGN X

Naslednji korak je uvoz skeniranih podatkov v 3D program Geomagic Design X. S funkcijo “Auto Segment”, ki lahko razvrsti podatke v različne barvne geometrijske razrede na podlagi ukrivljenosti in značilnosti. Te razrede je mogoče uporabiti za ustvarjanje referenčnih funkcij, kot so ravnine, krivulje in točke. V tem primeru ustvarimo ravnine s funkcijo “Plane” in uporabimo funkcijo “Alignment function”.

Ustvarjanje ravnine v Geomagic Design X

MODELIRANJE

Ko so podatki poravnani, se lahko začne postopek modeliranja. Cilj vzvratnega inženiringa je ustvariti model, podoben 3D skeniranemu objektu, s pomočjo naprednih in priročnih funkcij. Funkcija “Mesh sketch” se uporablja za skiciranje obrisa prečnega prereza. V tem koraku se skriva namig za skrivanje 3D skeniranih podatkov, in sicer s klikom na “Ctrl+1”. Nato uporabimo funkciji “Line” in “Perimeter circle”, da narišemo skico po tem orisu, nato pa funkcijo “Trim”, da odstranimo nepotrebne podatke. Končno trdno telo ustvarimo s funkcijo “Extrude”.

Model narejen s pomočjo vzvratnega inženiringa

Geomagic Design X je nepogrešljivo orodje za vzvratni inženiring. Zaradi naprednih funkcij je postopek učinkovitejši in natančnejši. Z Design X lahko uporabniki ustvarijo 3D modele, ki natančno predstavljajo fizični objekt, kar vodi do izboljšanega oblikovanja in razvoja izdelka.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
3D tehnologija

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem 3WAY d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri 3WAY d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem 3WAY d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več
Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več