Računalništvo, telefonija
23.12.2020 08:40

Deli z drugimi:

Share

Najbolj koristna pridobitev Wi-Fi 6

Zakaj je funkcionalnost OFDMA najbolj koristna pridobitev Wi-Fi 6?
Zdi se kot preurejanje vžigalic v škatli – na koncu je enaka količina, samo na različnih mestih.
Zdi se kot preurejanje vžigalic v škatli – na koncu je enaka količina, samo na različnih mestih.

Najnovejši standard IEEE 802.11ax za WLAN znan pod imenom Wi-Fi 6 je bil zasnovan za visoko učinkovitost delovanja. Kot del standarda 802.11ax je bilo predlaganih več kot 50 novih funkcionalnosti.


Ena od teh – funkcionalnost OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access) oz. večstranski dostop z ortogonalno frekvenčno delitvijo – se zdi pomembnejša od ostalih. Najprej poglejmo kratek opis, nato še pogled vseh koristi, ki jih ta funkcionalnost prinaša.


Za kaj sploh gre?

OFDMA je različica OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing). OFDM vzame RF-kanal, kot je 20 MHz radijski kanal, ki se pogosto uporablja v Wi-Fi omrežju.

Namesto da bi uporabil eno samo nosilno frekvenco, določa številne frekvenčne podnosilce modulirane z amplitudno modulacijo in/ali fazno modulacijo. V OFDM je klientu dodeljen celoten frekvenčni kanal z vsemi podnosilci v času prenosa signalnega okvirja. Prejšnji standard 802.11ac je v 20 MHz RF-kanalu uporabljal 52 nosilcev za prenos podatkov, medtem ko 802.11ax uporablja 234 nosilcev.

Sprejemnik lahko istočasno sledi vsem podnosilcem in neodvisno demodulira simbole. To je mogoče, ker se signali ne prekrivajo zaradi ortogonalnosti v OFDM. OFDM velja za bolj učinkovito od drugih oblik multipleksiranja radijskega signala.


Čeprav sam po sebi ne dopušča višjih hitrosti podatkovnega prenosa, je manj dovzeten za motnje ali izgubo posameznega nosilca znotraj kanala. Danes se ta način multipleksiranja pogosto uporablja v različnih komunikacijskih sistemih z radijskim prenosom, med drugim tudi v mobilnih omrežjih LTE.

Funkcionalnost OFDMA spreminja značilnost delovanja Wi-Fi 6 omrežij.

Kakšne prednosti prinaša nova funkcionalnost?


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SMART COM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SMART COM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SMART COM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več