Avtomobilizem
Avtomoto
22.08.2022 12:45
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Brutalno mišičast električni avtomobil Charger Daytona SRT

Dve izmed zanimivih lastnosti električnega avtomobila Dodge sta kljub električnemu pogonu brutalen zvok, ki prihaja izpod pokrova avtomobila, in večstopenjski menjalnik.
Dodge Charger Daytona SRT Foto: Dodge
Dodge Charger Daytona SRT Foto: Dodge

Ameriški proizvajalec avtomobilov Dodge je razkril koncept električnega avtomobila, ki je nastal na osnovi njihovega legendarnega Chargerja. Podjetje ga predstavlja kot »prihodnost elektrificiranih mišic«.

Visokozmogljivo električno vozilo, ki so ga poimenovali Charger Daytona SRT, so pred kratkim razkrili v Michiganu v ZDA. Pogonski sistem Banshee dviguje vrhunec zmogljivosti v primerjavi z ostalimi linijami. Pogonski sklop so združili s štirikolesnim pogonom, kar pomeni, da so v avtomobilu Charger Daytona SRT prebudili zver.

Edino, kar za zdaj pogrešamo, so ključne lastnosti, ki bi nam kaj več povedale o moči in zmogljivostih samega avtomobila. Koncept je navdihnil Charger Daytona, ki je leta 1970 kot prvi na dirki serije Nascar presegel hitrost 200 km/h. Po neuradnih podatkih naj bi imel avtomobil več kot 700 konjskih moči, poganjala bi ga 2 elektromotorja, njegov doseg pa naj bi bil precej optimističnih 800 kilometrov.

Charger Daytona SRT je zanimiv, saj (koncept) vključuje več novih tehnologij, ki jih običajni električni avtomobili ne poznajo. Odlikuje ga večstopenjski menjalnik z elektromehanskim prestavljanjem in gumb »Powershot« za hitro pospeševanje.

In pozor! Pri podjetju Dodge pravijo še, da bo avtomobil opremljen s posebnim sistemom, ki kljub temu da avto poganja električni motor, oddaja 126 dB hrupa – to je brnenje, ki je tako glasno, kot ga premore Dodge Charger SRT Hellcat s 787 konjskimi močmi. Sistem je sestavljen iz ojačevalnika in posebne komore, ki sta nameščena v zadnjem delu avtomobila.

Dizajn je značilen za Chargerja z aerodinamičnimi popravki karoserije. Poudarjene ima vstopne odprtine iz ogljikovih vlaken in po vsej širini osvetljeno sprednjo masko, ki jo krasi logotip. Ta se vrača iz daljnega leta 1976.

V notranjosti je pečat pustila moderna tehnologija. Kokpit je opremljen z 12,3-palčnim (31,24-centimetrskim) zaslonom in 16-palčno (40,64-centimetrsko) ukrivljeno instrumentalno ploščo. Na voljo sta tudi 8,3-palčni (21,08-centimetrski) »head-up« zaslon in ambientalna osvetlitev.

Pri avtomobilu so kljub njegovemu nesporno športnemu značaju poskrbeli za to, da je tako hiter kot tudi praktičen. V ta namen so zadnji sedeži zložljivi, kar omogoča več prostora za prtljago, kot ga je bilo v katerem koli prejšnjem Chargerju.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Električni avtomobili


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Podjetje IN.PU.T., prodaja računalniške opreme, Tadej Pucelj, s.p. je začelo poslovati v letu 2003,kot internetna trgovina (www.in-put.com) z računalniško opremo. V zadnjih letih ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več
Zlati partner

Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 589 81 26
Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji, je globalno tehnološko podjetje za plačilne rešitve. Družba je del mreže Mastercard, ki obsega več kot 210 držav in ozemelj po ... Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178