Računalništvo, telefonija
02.07.2022 15:12

Deli z drugimi:

Share

Slovenci še naprej povečujemo količino porabljenih mobilnih podatkov

Ob koncu 1. četrtletja 2022 je bilo uporabnikov mobilnega omrežja več kot v istem obdobju leto prej. Iz vseh mobilnih omrežij so opravili več odhodnih klicev, a hkrati manj telefonskega prometa. Poslali so več SMS- in MMS-sporočil.

Število poslovnih naročnikov se je najbolj povečalo

Število uporabnikov mobilnega omrežja v Sloveniji je ob koncu 1. četrtletja 2022 preseglo 2.613.000. Na letni ravni se je dvignilo za 2 %. Povečalo se je tako število naročnikov kot tudi predplačnikov. Porast je bil največji pri poslovnih naročnikih, in sicer 5-odstoten.

Število odhodnih telefonskih klicev iz vseh omrežij večje

Skupno je bilo iz slovenskih mobilnih omrežij zaznanih skoraj 475 milijonov odhodnih klicev. To je bilo za 1 % več kot v istem četrtletju prejšnjega leta, pri čemer je bilo število domačih odhodnih klicev prav tako višje za 1 % in se je povečalo v vseh omrežjih. Število mednarodnih odhodnih klicev je poraslo za 12 %.

Domači in mednarodni odhodni mobilni telefonski promet manjša

Skupno je bilo izmerjenih okoli 23 milijonov ur odhodnega prometa iz slovenskih mobilnih telefonskih omrežij, kar je bilo za 6 % manj kot v istem obdobju leta pred tem. Domači promet je bil prav tako manjši za 6 %, mednarodni pa za 5 %. V enem letu se je odhodni mobilni promet zmanjšal pri obeh vrstah uporabnikov in v vseh omrežjih.

Rast poslanih SMS- in MMS-sporočil pri poslovnih uporabnikih višja kot pri zasebnih

Poslanih je bilo okoli 577 milijonov SMS-sporočil, kar je bilo za 7 % več kot v 1. četrtletju 2021. Zasebni uporabniki so jih poslali za 5 % več, poslovni uporabniki pa za 15 % več. Poslanih je bilo tudi skoraj 29 milijonov MMS-sporočil ali za 4 % več. Večino SMS- in MMS-sporočil so sicer poslali zasebni uporabniki (78 % in 77 %).

Prenos podatkov prek mobilnega širokopasovnega dostopa še naprej precej narašča

Prek mobilnega širokopasovnega dostopa je bilo prenesenih skoraj 71 milijonov gigabajtov podatkov, za 27 % več kot v istem obdobju prejšnjega leta. V tem podatku ni upoštevan prenos podatkov prek brezžične tehnologije Wi-Fi.

Polovica uporabnikov do interneta prek optičnega dostopa

Ob koncu 1. četrtletja 2022 se je v Sloveniji za dostop do interneta uporabljalo skoraj 675.000 širokopasovnih priključkov ali za 3 % več kot v istem obdobju leto prej. Povečalo se je predvsem število priključkov z optičnim dostopom, za 12 %, in jih je zdaj med vsemi širokopasovnimi priključki polovica. Število priključkov prek kabelskega modema je na letni ravni upadlo za 2 %, število priključkov xDSL pa za 10 %.

Tabele z najnovejšimi podatki so na voljo v podatkovni bazi SiStat.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več