Aplikacije in dodatni programi
Triki in nasveti
20.04.2022 15:05

Deli z drugimi:

Share

Prihaja uporabna razširitev za Chrome

Če vam gredo na živce piškotki, ki niso nujni za delovanje in vam na spletu sledijo na vsakemu koraku, potem je to razširitev za vas.
Z virtualnimi piškotki se srečujemo praktično vsak dan
Z virtualnimi piškotki se srečujemo praktično vsak dan

Ekipa akademikov je razvila novo razširitev spletnega brskalnika, ki samodejno zavrača pojavna okna o privolitvi za opcijske piškotke.

Razširitev CookieEnforcer, ki so jo razvili raziskovalci iz Googla in univerze Wisconsin-Madison, se pomika skozi labirint menijev, ki skrivajo možnost zavrnitve piškotkov, ki niso nujni za delovanje spletne strani, v imenu uporabnika.

Kot je pojasnjeno v prispevku, objavljenem v začetku tega meseca, razširitev analizira vzorec upodabljanja elementov HTML, da prepozna obvestila o piškotkih, preden začrta potrebno zaporedje klikov. Ocena natančnosti je pokazala, da je razširitev učinkovita v 91 % primerov.

Uvedba piškotkov tretjih oseb, ki se uporabljajo za sledenje uporabnkom po spletu za informiranje o ciljno usmerjenih oglaševalskih prizadevanjih, je že dolgo predmet ostre razprave.

Na eni strani so podjetja, kot je Google, ki trdijo, da tehnologije sledenja podpirajo poslovne modele, ki zagotavljajo univerzalen dostop do spletnih storitev in vsebin. Toda na drugi strani so tisti, ki verjamejo, da je naša zasebnost previsoka cena in da obstajajo drugačni načini za obnovitev.

Da bi povečali raven preglednosti glede praks zbiranja podatkov, se izvajajo predpisi, kot je GDPR, ki od spletnih mest zahtevajo, da od vas zahtevajo izrecno soglasje. Toda ali so ta pravila prinesla kakšno prednost, vsaj z vidika zasebnosti, ni popolnoma jasno.

»Obvestila o piškotkih uporabnike obveščajo o vrsti piškotkov, ki jih spletno mesto vzdržuje, njihovem namenu in v mnogih primerih možnostih njihovega nadzora. Vendar pa imajo obvestila o piškotkih v svojih trenutnih oblikah težave z uporabnostjo,« pojasnjujejo raziskovalci.

V začetku tega leta je francoski zakonodajalec za varstvo podatkov tako Facebook kot Google prav zaradi te prakse obsodil z večmilijonskimi globami.

Omenjena razširitev pa za zdaj še ni javno dostopna. Raziskovalna skupina pravi, da pripravlja splošno izdajo, vendar še ni ponudila posebne časovnice.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Chrome brskalnik Google


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več
Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več