Računalništvo, telefonija
28.03.2019 16:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Oslo bo prvo mesto z brezžičnim sistemom za polnjenje električnih vozil

.. Norveška je z nekaj več kot 5 milijoni prebivalcev in 46.143 novimi električnimi vozili v letu 2018 postala največji evropski trg za tovrstno tehnologijo ..
Oslo bo prvo mesto z brezžičnim sistemom za polnjenje električnih vozil
Oslo bo prvo mesto z brezžičnim sistemom za polnjenje električnih vozil

Norveško glavno mesto Oslo bo kmalu postalo prvo mesto na svetu z brezžičnim sistemom za polnjenje električnih vozil – natančneje električnih taksijev. Glavni cilj je zagotoviti hiter in učinkovit proces polnjenja vozil, da bi ljudje v večji meri uporabljali okolju prijaznejše taksije. Projekt bo vključeval indukcijsko tehnologijo, kjer bodo polnilni obrati nameščeni v cestišča na za to posebej označenih “taksi conah”. To si lahko predstavljamo tudi pri nas, kjer imajo javni promet in taksi službe v večjih mestih svoj pas, le da bo v Oslu ta pas polnil vozila.


Od leta 2023 naprej naj bi vsa taksi vozila v Oslu bila brezemisijska, Norveška pa je ta isti cilj na ravni vseh avtomobilov zastavila za leto 2025. Vsekakor zelo ambiciozno, ampak kot lahko vidimo v primeru Norveške, dosegljivo. Med drugimi državami imata recimo Francija in Velika Britanija iste cilje, vendar šele za leto 2040. Finsko podjetje Fortum, ki sodeluje z ameriškim podjetjem Momentum Dynamics in mestom Oslo, pravi, da je do zdaj bila največja težava na področju električnih taksi vozil čas polnjenja, saj so vozniki porabili ogromno dragocenega časa, preden so našli prazno polnilno postajo in potem dejansko napolnili vozilo. Tudi, če govorimo o hitrih polnilnicah, je voznik povsem izpraznjen avtomobil bil primoran polniti vsaj 10 minut, da je ta spet imel približno 100 kilometrov dosega.


Indukcijska tehnologija je energetsko zelo učinkovita in omogoča polnjenje taksi vozil, ko se ta počasi premikajo po omenjenih pasovih. “Čas je denar, ko govorimo o taksi službah”, pravi Ole Gudbrann Hempel, vodja Fortumovega javnega polnilnega omrežja na Norveškem.


Norveška ima največji delež električnih avtomobilov, zahvaljujoč predvsem ugodnostim kot so popusti pri cestninah, parkiranju in polnjenju vozil. Lansko leto je bil skoraj vsak tretji prodani avtomobil na Norveškem električen. Takšne številke si lahko ostale države le želijo, je pa res, da na to vpliva precej faktorjev, ki niso tako preprosti, da bi jih lahko razložili v enem stavku.


Norveška vlada lastnike električnih vozil med drugim oprosti tudi plačevanje davkov, ki jih plačujejo lastniki vozil na tradicionalni bencinski aloi dizelski pogon. Ti davki so na Norveškem precej visoki, in to je samo dodaten razlog, zakaj se ljudje masovno odločajo za nakup električnih vozil. V lanskem letu so prodali 46.143 električnih avtomobilov, s čimer so precej pred Nemčijo s prodanimi 36.216 vozili in Francijo z 31.095 vozili.


Ko bo brezžična infrastruktura postavljena, bo samo dodatno pozitivno vplivala na ozaveščenost ljudi, ki je na Norveškem na zelo visoki ravni. Brezžična polnilna tehnologija je naslednja stopnja razvoja električnih vozil, o kateri večina držav lahko le sanja.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Glavna cesta 46, 4202 Naklo, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več