Računalništvo, telefonija
09.04.2019 09:11

Deli z drugimi:

Share

Kako dejansko vzdržljiv je novi iPad mini?

Z novim tabličnim računalnikom iPad mini 5 bomo morali biti pri uporabi precej nežni.
Z novim tabličnim računalnikom iPad mini 5 bomo morali biti pri uporabi precej nežni.

Podjetje Apple je nedavno predstavilo že peto generacijo tabličnih računalnikov iPad Mini (2019), ki kljub majhnemu zaslonu nudijo podporo za digitalno pero Apple Pencil. Po zunanji obliki se novost ne kaj pretirano razlikuje v primerjavi s predhodnikom, je pa opremljena s precej bolj zmogljivo strojno opremo. Ta namreč obsega zaslon LED Retina z 20,1-centimetrsko oziroma 7,9-palčno diagonalo, ločljivostjo 2.048 x 1.536 slikovnih točk in gostoto 326 slikovnih točk na palec. Tudi ta zaslon nudi polno podporo tehnologiji True Tone.

Po tehnični plati je novi tablični računalnik Apple iPad Mini 5 opremljen s procesorjem A12 Bionic, ki temelji na osnovi 64-bitne tehnologije in umetne inteligence, ki v primerjavi s prejšnjo generacijo ponuja do 70 odstotkov višjo zmogljivost. Tu najdemo še digitalni fotoaparat ločljivosti 8 milijonov slikovnih točk in spletno kamero ločljivosti 7 milijonov slikovnih točk, ki lahko zajema visokoločljive videoposnetke s hitrostjo okoli 30 sličic na sekundo. Inženirji podjetja Apple so tudi tu ohranili bralnik prstnih odtisov Touch ID.

Ker pa je za novi iPad Mini 5 s pomnilnikom 64GB in povezavo Wi-Fi (vstopna različica) treba odšteti vsaj 459 evrov, je zanesenjak Zack Nelson s psevdonimom »JerryRigEverything« sprejel odločitev, da preskusi odpornost novinca v praksi. Zaščita zaslona je bila odporna proti praskam do trdote 6, kar pomeni, da nam bo ob nekoliko previdnejši uporabi dobro služila za dalj časa. Pri uporabi plamena pa so se prve poškodbe zaslona pojavile po 16 sekundah in se je takoj povsem opomogel. Med opravljanjem omenjenih preizkusov pa je bilo takoj jasno, da je zaščitno steklo zaslona zelo tanko in upogljivo, hkrati pa se je ohišje izkazalo za zelo »krhko«, saj so morali inženirji podjetja Apple pri pripravi novosti skleniti številne kompromise, kar pa se je na koncu izkazalo za bolj kot ne veliko »napako«.

Preizkus upogibanja novega tabličnega računalnika Apple iPad mini 5 je namreč pokazal, da novost ni kaj veliko odporna na sile pri upogibanju, kar pomeni, da se brez težav upogne in poškoduje. To dejansko pomeni, da bomo morali biti pri prenosu novosti v nahrbtniku ali torbi zelo previdni, saj bi lahko že ob najmanjši neprevidnosti, kot na primer pritisk ob stol ali steno, končali z upognjeno tablico. Zaslon pa je kljub zelo upognjenemu ohišju nepričakovano še vedo deloval.

Kako se je tablični računalnik Apple iPad mini obnesel pri preizkusu upogljivosti pa si lahko ogledate na spodnjem videoposnetku.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več